15 Ocak Cumartesi fındık fiyatı. Fındık fiyatı 50 kuruş düşüp yükseliyor

TAKİP ET

Fındık fiyatı günlük 50 kuruş düşüp 50 kuruş yükseliyor. Fiyatlar 32 ile 33 TL arasında gidip geliyor.
Üreticinin elinde artık çok az miktarda fındık kaldı. Piyasaya fındık pek inmiyor. Tüccarlarda sakinlik yaşanırken, fabrikalar ile ihracatçılar hareketli. Yurt dışı talebi olmasına rağmen orada da pek satış olmuyor. Piyasalardaki sakinlik fiyatlara yansıyor.
Ordu’da son bir haftadır fiyatlar günlük 50 kuruş inip, tekrar 50 kuruş yükseliyor.
15 Ocak Cumartesi günü Ordu’da 50 randımanlı levant kalite fındık 32.5 TL’den işlem görüyor.
İhracat yüksek gelir düşük mü?
Fındık ihracatında rakamlar yüksek seyrederken, ülkeye giren dövizin düşük olduğu tartışılıyor.
1 Eylül’de başlayan 2021-2022 ihracat sezonunun ilk 4 ayında 158 bin 465 ton iç fındık ihraç edildi. Buna karşı ülkeye 981 milyon 190 bin 866 dolar döviz girdisi sağlandı.
Daha çok fındıkla daha az döviz kazanma rekoru!
Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Yıldırım Ekber, son yazısında fındıkta yaşanan gelir kaybına dikkat çekti. Yıldırım” Fındıkta ihracat rekoru, AB kararı ve dolandırıcılık” makalesinde bu konuyu şöyle açıklıyor;

….Açıklamada ifade edildiği gibi gerçekten de fındık ihracatında miktar bazında rekor kırıldı. Gelir bakımından neden rekor kırılamadı? Çünkü fındıkta düşük fiyat politikası uygulanıyor. Üretimde, ihracatta söz sahibi olan Türkiye, fiyatta söz sahibi değil. Fındıkta en avantajlı olduğu bir yılda, İtalya'nın üretimi yüzde 60 düşmüşken, Türkiye daha ucuza fındık ihraç ediyor.

Bundan önce miktar bazında en yüksek ihracat 2019 yılında 319 bin 772 bin ton olarak gerçekleşmişti.

Değer bakımından ihracat rekoru ise 2015 yılına ait. Türkiye, 2015 yılında 240 bin 134 ton fındık ihraç ederek 2 milyar 887 milyon dolar döviz geliri sağladı. O yıl üretim az olduğu için fiyatlar yükseldi. Fakat bu rekor sadece üretimin az olması ile açıklanamaz. Üretimin yüzde 62'sini, ihracatın yüzde 72'ini gerçekleştiriyorsanız belirleyeceğiniz fiyat politikası ile ihracat gelirini artırabilirsiniz. Ama fındık politikanızı üreticiye, ülkeye kazandırmak yerine alıcılara kazandırmak üzerine kurduysanız, üstelik fındığı değerlendirecek sanayiniz yoksa, elinizdeki altın değerinde fındığı çok miktarda ihraç edersiniz ve "rekor kırdık" diye sevinirsiniz. Ama gelir olarak daha az döviz kazanırsınız. Bu yıl tam olarak yaşanan bu.

Türkiye, 2021'de 2015 yılına göre 104 bin ton daha fazla iç fındık ihraç ederken 627 milyon dolar daha az gelir elde etti. Birileri çıkıp "rekor kırdık" diye seviniyor. Bu nasıl rekor? Elinizdeki fındığı çok ucuza vermişsiniz.

Yine 2014 yılında 252 bin 528 ton iç fındık ihraç ederek 2 milyar 314 milyon dolarlık gelir sağlandı. Yani 2021'e göre 91 bin 842 ton daha az fındık ihracatı var. Geliri ise 54 milyon dolar daha yüksek.

Neresinden bakarsanız bakın, İtalya'da üretimin yüzde 60 azaldığı bir yılda Türkiye daha az fındıkla daha yüksek gelir sağlayabilecekken, daha çok fındık ihraç ederek daha az gelir sağlıyor. Kazanan bir avuç alıcı, kaybeden üretici ve Türkiye oluyor.
 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});