16 Ocak Pazar günü fındık fiyatları ne kadar oldu

TAKİP ET

Serbest piyasada fındık fiyatları 32 ile 33 bandına takılıp kaldı. 16 Ocak Pazar günü Ordu’da 50 randıman kabuklu fındık için 32.5 Tl fiyat veriliyor.
Dolarda ani yükseliş ve düşüş yaşanmasa fiyatların bu seviyelerde devam etmesinin beklendiği ifade ediliyor.
TİCARETİNİ YAPANLAR KAZANIYOR, ÜRETİCİ KAYBEDİYOR
Ordulu Ziraat Yüksek Mühendisi Haluk Şensoy, Fındıkta hep kaybedenin üretici olduğunu söyledi. Şensoy,” Fındığın ticaretini yapan herkesin fındıktan çok güzel paralar kazanıyor, gerçek sahibi üretici ise kaybediyor” dedi.
Bir kilo fındığın maliyetini 27.60 TL olarak belirleyip, üzerine yüzde 30 refah payını da ekleyince ‘üretici bir kilo fındığını 36 liraya satabilmeli ki bu fındık tarımı sürdürebilsin’ dediklerini hatırlatan Şensoy, “Ama maalesef TMO’nun 26.50 TL gibi bir taban fiyat açıklamasıyla birlikte üretici 3 dolar gibi bir fiyata mahkum edilmişti. Tabi bu bizim maliyet rakamının da aşağısında kalmıştı. Bu üreticiye bir zulümdür. Piyasa bunu bizim dediğimiz gibi okumadı. Yönetenler, ‘hiçbir üretici bundan şikayetçi değil, tüm üretenler durumundan çok memnun, onun için sıkıntı yok’ denildi. Bu süre zarfında TMO piyasaya giriş yaptı. 100 bin ton civarında bir fındık alımı gerçekleştirdi. TMO 26.50 TL açıkladı ama serbest piyasa 23 lira bandına oturdu ve aylar boyunca üreticiden 23 liraya fındığı topladı. Fındık, 3 küsur dolar açıklanmışken, serbest piyasada fındık hep 2 dolar üzerinden satıldı. Bu işin ticaretini yapanlar da dahil tüm paydaşlar fındık üzerinden çok tatlı paralar kazanırken, üretici devamlı zarar etti.” dedi.
“En sert fındık düştü”
Doların 18 liraya çıktığında nazlı bir şekilde yükselen fındık fiyatının doların çakılmasıyla sert düşüş yaşadığına dikkati çeken Şensoy, sözlerini şöyle tamamladı; “Her ürettiğimiz 10 fındıktan 8 tanesini biz dolar karşılığı dışarı satıyoruz. Bu bir realitedir. 2 tanesini de biz tüketiyoruz. 8 tanesini tüm dünyaya, 120 tane ülkeye fındık ihraç ediyoruz. Böyle olmasına karşın bu kurlardaki fahiş yükselişte fındık 23 liradan 30 liranın üzerine çıktı. Ama o ilk verilen 3 dolar seviyesini yine yakalayamadı. Sonucunda dolar bir müdahaleyle beraber 12 bantlarına gerilediğinde sabahında bu doların geri çekilmesini ilk gören ve okuyan yine bizim fındık oldu. Dolar çok sert düştü ve fındık da aynı şekilde düşüşü gördü ve fındık da çakıldı. Yani kantar üstü 40 lira gibi rakamları da gördü fındık ama dolara çevirdiğinde yine para değil. Dolar 12 rakamlarına geldiğinde bizim fındıkta aynı şekilde düştü. 27 liralara kadar düşen fındık yeniden 30 lirayı geçti. Ancak yine 3 doların gerisinde. Fındık taban fiyatı açıklandığında 3 dolardı ama fındığımız halen 2.5 doların bile altında zulüm fiyatlarda devam ediyor.”
 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});