Adıgüzel: Avucunuzu yalarsınız hadi oradan!

TAKİP ET

CHP Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, fındıkta ihracat rakamlarının düşük olduğu söylemlerinin oyun olduğunu söyledi.
Adıgüzel konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu görüşlere yer verdi;
Fındıkta şimdiki yeni oyun "fındık ihracatı düştü" şeklindeki algı operasyonudur. Hâlbuki gerçek bu değildir. Geçtiğimiz yıllara baktığımızda aynı dönem itibariyle 2016-17 sezonunda 106.000 2017-18 de 140.000 ,2018-19 da 126.000 ton iç fındık ihracatı görülüyor.
Bu yıl aynı dönem ise 110.000 ton görülüyor. Üstelik bu yıl ihracat bir ay da geç başlamıştır. Aslında önceki yıllara göre değişen hiçbir şey. Hatta belki yeni sezon öncesine kadar önceki yılları da geçebilir. 2019-2020 sezonu ile kıyaslamak zaten art niyetlidir. Çünkü o yıl yüksek rekolte ve İtalya'da hiç fındık üretilmemesinden kaynaklı daha önce örneği olmayan yüksek ihracat üzerinden bu algı kurulmaktadır. Ama biz farkındayız, kimler ne karıştırıyor. Bir panik havası yaratılmak isteniyor. Fındığı pazara geç indiren çiftçi, taban fiyat veren ve alım yapan DMO ve bu işte üretimden ülkeden yana olan herkes bir şekilde cezalandırılmak, yapılan yanlıştı denmek isteniyor. Karadeniz fındık ihracatçıları birlik başkanı yerel bir kanalda açıkça arz oluşmadan talep oluşmaz diyerek fındığı pazara geç indiren çiftçiyi ve yüksek fiyat beklentisi sunan herkesi suçlamıştır. Hadi oradan.
Bu yıl için de yüksek bir üretim beklentisi öngörerek doğmamış çocuğa don biçmiştir.  Hâlbuki şu ana kadar giden kuraklık birçok tarım ürününde üretim azalmasına yol açmıştır, bundan sonra da ne olacağı belli değildir Ayrıca pandemi koşulları evde fındık ve fındık mamülü tüketimini arttırmıştır.  Uluslararası kartelin depolarındaki fındık azalmaya başlamış, TMO fındık alım süresini Nisan sonuna kadar erteleyince fiyatın tekrar yükselmesi için koşullar uygun hale gelince,  fındık kurtları yeni bir hamle geliştirmişlerdir. Acı olan bazı siyasilerin de bu söyleme ve bu operasyona bilerek ya da bilmeyerek katkı vermesidir. Buradan bir kez daha söylüyorum. Fındıkta artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Eline metin verilip okutulan siyasiler yok artık.  Doğruları önceden gören ve bu konuda proaktif önlem alıp, halkı ile beraber hareket etme becerisine sahip ve her zaman olduğundan daha fazla üreticinin ve halkının yanında olan yerli tüccarımız ve sanayicimiz var. Yine avucunuzu yalarsınız.