Adıgüzel: Bu okullarda eğitim yapılamıyor, eziyet çekiliyor

TAKİP ET

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, Kabataş ilçesinde eğitim öğretim yapılan binaların durumlarına dikkat çekerek, buralarda eğitim yapılmadığını eziyet çekildiğini ifade etti.
Mustafa Adıgüzel’in konuyla ilgili olarak yerinde yaptığı açıklaması şöyle, “Kabataş İlçemizdeki Kabataş Anadolu Lisesi ve Osman Özyurt Ortaokulu'nun eğitim gördüğü bir binanın önündeyiz. Burası aslında her ikisinin de eğitim alanı değil daha önceki okulları fiziki koşulları uygun olmadığı için yıkılmış. Ancak yerlerine yenisi yapılmamış. Kabataş ilçemizde son 20 yıldır yapılmış tek bir okul var. O da daha bir yılını doldurmadan doğru yapılmadığı için yıkılmış durumda. Bu ilçemiz cumhuriyetin daha önceden yaptığı binalarla bugünlere gelmiş. Şu anda bulunduğumuz iki okulun birden eğitim gördüğü bina da vatandaşların kendi imkânlarıyla kütüphane olarak yaptırdıkları bina. Şehir merkezine 5 kilometre mesafede olan bu bina Anadolu Lisesi'ne ev sahipliği yapıyor. Yine yıkılan binada bulunan İmam Hatip Lisesi şehir merkezinde bırakılmış Anadolu Lisesi ise gurbete çıkarılmış. Burada 20 metrekareden daha dar olan sınıflarda 20'şer öğrenci eğitim almak zorunda. 2 okul tek binaya sıkıştırıldığı için ikili eğitime geçmişler. Sabah 7.20 de ilk grup eğitime başlıyor öğlen bitiriyor. 2. grup da akşam 19.30 civarında çıkıyor bu öğrencilerin köylerde olanları var. Evlerine varmaları akşam 21'i buluyor.

 Yorgunluktan ders çalışamadan yatıyorlar
Sabah gelenlerse sabahın beş buçuğunda kalkmak zorunda kalıyor ve ilk derslerde uyuyorlar. Teneffüs araları yok dersleri birleştirmişler 80 dakika eğitim alıyorlar. Bu durumların hiçbiri bilimsel eğitime uygun değil. Tuvalet yetersizliği var. Kız öğrencilere ancak iki tuvalete ayrılabilmiş. Okulun su şebekesi yok köylülerden su alınıyor. Yemekhane ya da kantin zaten yok. Öğrenciler evden getirdikleri ile öğün geçiştirmeye çalışıyorlar. Bina kırsal alanda ve öğrenciler vahşi hayvan saldırısına dahi açık durumda. Hadi diyelim ki geçici olarak böyle olduğunu varsayalım öyle değil 7 senedir burası böyle. Veliler ve öğrenciler çok rahatsız. İnsanlar şehir merkezine göç etmeye çalışıyorlar.

Yetkililere sesleniyorum; Burayı bir an önce düzeltin. Gençlerimize ve çocuklarımıza yatırımı gereksiz gören zihniyetten dolayı burası böyle oluyor yoksa kaynak var. Kaynaklar 5’li çetelere savrulurken, Merkez Bankası’nın arka kapısından 128 milyar dolar çıkarılırken, Kalyon’lara, Cengiz’lere dünyanın paraları aktarılıp vergi borçları silinirken burada öğrencilerimizi Anayasal hakları olan eğitimden mahrum bırakıyorsunuz. Hem insanlar köylerinde kalsın istiyorsunuz hem de böyle tuhaflıklarla kentlere göçe sebep oluyorsunuz.”