Akça: Doğmamış çocuğa don biçiyorlar

TAKİP ET

Fındıkta rekolte tartışması yaşanıyor. Türkiye İstatistik Kurumu(TUİK) ardından Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) tarafından yapılan rekolte tahminlerine Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça sert tepki gösterdi. Akça,” Doğmamış çocuğa don biçiliyor” dedi.
Akça konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı;
Son günlerde yeni sezon fındık mahsulü ile alakalı manipülatif ayak oyunları sahneye koyulmaya başlandı.
Bir hafta önce Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK)Trabzon Bölge Müdürlüğü 600 bin ton fındık rekoltesi açıkladı.
Daha sonra  Uluslararası Sert Kabuklu ve Kuru Meyveler Konseyi (INC) Türkiye fındık rekoltesini 620 bin ton olarak açıkladı. Hatta bununla da yetinmeyip 2020 fındık sezonuna 70 bin ton stokla girileceği müjdesini de verdi.
Daha fındık toplama sezonuna 2 ay süre varken, Allah göstermesin ama fındık mahsulünün başına gelmesi muhtemel bir çok felaket varken hangi verilere dayanarak bu açıklamaları yapıyorsunuz.


TMO 2019 ürününün son kalan postası olan 22 bin ton fındığı satarken 300 bin ton talep geliyor siz hala 2020 sezonuna 70 bin ton stokla girilecek diye beyanat veriyorsunuz. Bırakın artık üreticimizin yakasını biz sizden bir şey istemiyoruz gölge etmeyin yeter.

Resmi rekolte 15 Temmuz -31 Temmuz tarihleri arasında Tarım ve Orman İl Müdürlükleri koordinasyonu öncülüğünde Ziraat Odaları, İhracatçı Birlikleri, Sanayici Birlikleri, TMO ,Fındık Borsaları ve diğer paydaşların oluşturduğu komisyon tarafından yaklaşık 4 bin denekten yapılan analizler sonucunda belirlenerek Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri tarafından kamuoyuna açıklanır.
Sözlerime bir atasözü ile son vermek istiyorum,
“Bırakın artık doğmamış çocuğa don biçmeyi”
Tüm çiftçilerimize yapılan bu asılsız haberlere itibar etmemelerini tavsiye ediyorum.