Akça: TMO zararına fındık satıyor!

TAKİP ET

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Fındık, çok önemli bir tarım ve sanayi ürünüdür. Hep beraber bu ürüne sahip çıkmalıyız. Birlik içerisinde hareket edersek, fındıkta yaşanan sorunlar çözülür.” dedi.

Bazı sanayicilerin daha önce yaptıkları hataları ziraat odalarına yüklemek istediğini belirten Akça, bu şekilde hareket etmek yerine birlik olunması gerektiğini söyledi.

“Suç atmaya çalışmayın”

Ziraat odaları olarak, fındığın olmazsa olmazlarının üretici, ihracatçı ve sanayici olduğunu her zaman ortaya koyduklarının altını çizen Akça, sözlerini şöyle sürdürdü; “Ama maalesef bazı sanayiciler, daha önce yapmış oldukları hatalar sonucunda gelebileceği durumları göz ardı ederek suçu ziraat odalarının üstüne atmaya çalışıyor. Fındık çok önemli bir tarım ve sanayi ürünüdür. Hep beraber bu ürüne sahip çıkmalıyız. Önceden yaptığınız hatalar yüzünden düştüğünüz durumu ziraat odalarına mal etmeyiniz. Burada birilerini suçlamak yerine bu yolu yürürken sizi satmayacaklarla yol yürürseniz daha iyi yol alırsınız.

“TMO, zararına fındık satıyor”

Bu tür karalamalar ve söylemlerle bizi sadece üzersiniz. Ama yolumuzdan alıkoyamazsınız. Fındık fiyatlarının düşmesinin sebebi; Türkiye’yi hem ticaret hem kapasite hem de finans olarak etkisi altına alan tekelci firma ve onun yönlendirdiği işbirlikçileridir. TMO, hem 39 TL’den hem de 41 TL’den 20 bin ton fındığı satışa çıkardığında ‘TMO zararına fındık satıyor’ dedik. TMO, 26.5 liraya aldığı fındığı 41 liraya sattı, karı var denilebilir. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2021 Ağustos ayında açıkladığı taban fiyatın karşılığı 3.1 dolardı. Fındığın şuan piyasada en az 3.5 dolar olması gerekir. Bunun için TMO fındığı zararına satıyor diyoruz. 3.5 doların altında satılan fındık ülkeye ve üreticiye ihanettir. Bunu da biz dile getirirken, sanayici ve ihracatçı arkadaşlar ses çıkarmıyor. Gelin bu korkunuzu yenelim ve fındığı hak ettiği yere çıkaralım.”

“Bu işler kavgayla çözülmez”

Sanayici ve ihracatçılara seslenen Akça; “Gelin hep birlikte olalım. Fındık için yapılabilecek ne varsa, ziraat odaları olarak fındık üreticisinin, sanayicisinin ve ihracatçısının yanında olacağız. Bu işler kavgayla, birilerini suçlamakla çözülmez. Çözümünüzü ortaya koyarsınız, yanınıza alacağınız güçlerle bu iş çözülür. Eğer fındıktaki sorunların çözümü için cumhurbaşkanına çıkmak gerekiyorsa, biz hazırız. Hep birlikte hareket edersek, sorunlarımızı çözebiliriz.” diye konuştu.