Atatürk'ün Ordu'ya gelişinin 97. yıldönümü kutlandı

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ordu'ya gelişinin 97'nci yıldönümü, düzenlenen etkinlikle  kutlandı.
Atatürk’ün Ordu’da ilk karaya bastığı İlk Adım Anıtı’nda Altınordu Belediyesi ile Altınordu Kaymakamlığı tarafından düzenlenen program Çelenklerin sunulmasıyla başladı.

Törende bir konuşma yapan Altınordu Belediye Başkanı Aşkın Tören,”Bundan tam 97 yıl önce yani 19 Eylül 1924’te işte bu meydanda böylesi bir şuurdan süzülüp gelen ve bütün Orduluları kuşatan tarihi bir buluşma gerçekleşti. Bu öyle bir buluşmaydı ki, kurtuluş savaşında yüzlerce haneden deyim yerindeyse vatana kurban vermiş ve aziz milletine adanmış bir şehrin evlatlarının baş komutanıyla hemhal olması, kucaklaşması anlamına geliyordu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, o gün, Ordululara bu şuur ve cesaretten dolayı şöyle demişti:
“Sizin gibi şuurlu bir millete malik olan bu devlet, bütün cihana karşı iftihar etmek hakkına maliktir.” Tarihte eşine pek az rastlanır bir mücadeleden sonra kurtarılmış bu mübarek topraklar üzerinde onuruyla, bağımsız ve müstakil bir vatan inşa etmenin gururunu yaşayan aziz Türk milleti ve onu muasır medeniyeti aşırmak için kollarını sıvamış inanmış bir komutan.
Millet yorgundu, ama yılgın değildi. Asırlara sâri bağımsızlığını sürdürmekte azimliydi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk işte tam bu yüzden milletiyle yükselen bir devletin inşası için, bana göre, istişare niteliğindeki gezilerini yurt sathında sürdürdü. O gün, derinlere kök salmış bağımsızlık şuuruyla kurulan cumhuriyetin verdiği heyecanla işte bu iskelede Ordulular da akitleşiyordu Gaziyle. Ve o tarihte burada bir kere daha sözler verildi, vatanın bağımsızlığı ve özgürlüğü için. Bugün bu şuur ve idrakle, devraldığımız yürüyüşü sürdürüyoruz hep birlikte. Ne diyordu gazi: “Türk Milleti bağımsız yaşamış ve bağımsızlığı var olmalarının yegâne koşulu olarak kabul etmiş cesur insanların torunlarıdır. Bu millet hiçbir zaman hür olmadan yaşamamıştır   ve yaşamayacaktır.”dedi.

KAYMAKAM KARAHAN: “GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN ŞEHRİMİZİ ZİYARETİNİN 97. YILININ ONURUNU YAŞIYORUZ”
Programda konuşan Altınordu Kaymakamı Erkan Karahan, “Bugün Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Eylül 1924 Cuma günü şehrimizi ziyaretlerinin 97. Yıl dönümü vesilesi ile bir arada bulunmanın mutluluğu ve onurunu yaşıyoruz. Ülkemizin, milletimizin 7 düvele karşı vermiş olduğu kahramanlık destanını içeren Kurtuluş Savaşımızın akabinde kurulan Türkiye Cumhuriyeti devletimizin ilk yıllarında Gazi Mustafa Kemal ATATÜK güzel ülkemizi her bir köşesine ziyaretler gerçekleştirmiş milletimizle bir arada bulunmuş ve ülkemizin gelişmesi ve kalkınması amacı ile bu ziyaretlerine vefatından 4,5 ay öncesine kadar ara vermeksizin devam etmiştir. Bu ziyaretlerden birisini de az önce belirttiğim üzere 19 Eylül 1924 Cuma günü şehrimize gerçekleştirmiş ve bugün Altınordu Kaymakamlığı olarak kullanılan tarihi binayı da ziyaret etmek sureti ile Ordulu hemşehrilerimizle bir araya gelmiştir. Bin bir emekle kurulan Cumhuriyetimizin lideri ile görüşmek ve bir arada bulunmak şehrimiz için de o gün itibari ile bir onur vesilesi olmuştur. Bu vesile ile Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜK olmak üzere bu toprakları vatan yapan ve koruyan şehit ve gazilerimizi minnet ve şükranla anıyorum.” ifadelerini kullandı.
Yapılan protokol konuşmalarının ardından ise günün anlamını yansıtan şiirler okundu. Program Altınordu Belediyesi orkestrasınca Atatürk’ün sevdiği parçaların seslendirilmesi ve folklor ekibinin halk oyunları gösterisi ile son buldu