ATA'YI SAYGIYLA ANDIK

TAKİP ET

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 77. yılında Ordu´da düzenlenen törenlerle anıldı.

Ordu Valiliğince düzenlenen anma programı çerçevesinde ilk tören, Şarkiye Mahallesi'ndeki Atatürk Anıtı’nda yapıldı.

Atatürk Anıtı'na çelenklerin konulması ile başlayan anma törenine, Vali Vekili Ahmed Akın Varıcıer, Garnizon Komutan Vekili Yarbay Atamer Yeşil, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Ordu Milletvekilleri Oktay Çanak, Seyit Torun, protokol mensupları, daire müdürleri, askeri erkan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve siyasi parti temsilcileri katıldı. 

Saat 09.05 geçerken, çalan sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. 

Atatürk Anıtı’ndaki törenin ardından, Ordu Kültür Sanat Merkezi(OKSM)’nde, Ordu Lisesi tarafından hazırlanan anma programı gerçekleştirildi.

OKSM’de yapılan ve Ordu Lisesi tarafından hazırlanan programa Vali Vekili Ahmed Akın Varıcıer, Garnizon Komutan Vekili Yarbay Atamer Yeşil, Altınordu Belediye Başkanı Engin Tekintaş, İl Milli Eğitim Müdürü Dr.Şaban Karataş, daire müdürleri, askeri erkan, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Ordu Lisesi Okul Müdürü Murat Kirpitçi, “Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk, mensubu bulunduğu ulus için canını ortaya koymaktan çekinmemiş. Her türlü zorluğa katlanarak kendini ulusuna adamıştır. Yaşamını millete adayan, bir imparatorluğun küllerinden yepyeni ve güçlü bir devlet kuran, eşsiz bir lider, mümtaz bir devlet adamı, büyük bir komutan olan Atatürk, bu ender insanlardan biri, belki de en büyüklerindendir. Mustafa Kemal, ileriyi gören bir liderdi. Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra ortaya çıkan tehlikeli durumu ilk o görüp milletinin dikkatini çekmiştir. Erzurum Kongresi'nde vatanın bölünmez bir bütün olduğunu tüm dünyaya ilan ederek, Sakarya savaşı sırasında söylediği ‘vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz’ sözü ve ‘yurt toprağı; sana her şey feda olsun, kutlu olan sensin, senin için fedaiyiz’ sözleri onun vatan sevgisi ve kararlılığını göstermektedir” dedi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün, idealist bir lider olduğunu dile getiren Kirpitçi, “Onun idealizmi, yüksek vasıf ve özeliklerine inandığı Türk milletinin hürriyet ve bağımsızlık aşkından geliyordu. En büyük ideallerinden birisi de milli sınırlarımız içinde, milli birlik ve beraberlik duygusuyla kenetlenmiş medeni bir toplum oluşturmaktadır. Uygarlık yolunda ilerlediğimiz 21. yüzyılda ileriyi görebilen ve daha ileriye gitmeyi amaçlayan yeni nesiller yetiştirmek, Mustafa Kemal gibi düşünebilmenin ilk adımıdır. Bu adımı atarken, yeni neslin geçmişini iyi bilmesi ve özümsemesi gerekmektedir. Bunun içindir ki her fert üzerine düşen sorumluluğun bilincinde olmalıdır” diye konuştu.

Gençlerin, Atatürk’ün düşüncelerini iyi anlamaları gerektiğine dikkat çeken Kirpitçi, “Gelecekte ülkenin yönetimini devralarak, geleceğimizi yönlendirecek, uygar ve saygın bir ulus olma bilincini daha da pekiştirecek gençler, ulu önder Atatürk'ün ilke ve inkılaplarının ışığında ilerlemelidir. Atatürk'ün Türk milletini büyük bir atılıma hazırladığı ve yönlendirdiği yüzyılda Avrupa'da ve Asya'nın pek çok ülkesinde totaliter rejimler bulunuyordu. Böyle bir dünyada o yabancı bir gazetecinin sorusuna ‘ben kalpleri kırarak değil kazanarak hükmetmek isteri’ demiştir. Aynı çağda yaşayanlar, gerek kendi milletinden gerekse dünya için endişe ve korku kaynağı kötü mirasıyla anılır olmuşlardır. Atatürk ise sevgi ve saygı uyandırarak Türk Milletini uygar çağ ile tanıştırmış, varlıklarını teminat altına almaya yöneltmiştir. O, hep milletine güvenmiş ve inanmıştır. Tarihte büyük devletler kuran ve yüksek medeniyet seviyesine sahip olan Türk Milletinin büyüklüğüne inanmış ve Türklüğüyle hep gurur duymuştur. Büyük önderimizi andığımız bu günde onu yas tutarak değil, onun yapmak istediklerini ne ölçüde gerçekleştirdiğimizi, eksiklerini nasıl gidereceğimizi tartışarak anmak en doğru yol olacaktır. Atatürk'ün düşüncelerini iyi anlayıp uygulamaya koymak, bu vatanda yaşayan her Türk evladının en asli vazifesi olmalıdır. Büyük bir devlet adamının dediği gibi ‘Atatürk gibi insanlar, bir nesil için doğmadıkları gibi, belli bir devlet için de doğmazlar. Onlar, önderlikleriyle, yüzyıllarca milletlerinin tarihlerinde hüküm sürecek insanlardır” şeklinde konuştu.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ebediyete intikalinin 77. Yıl dönümü nedeniyle düzenlenen program, oratoryo sunumunun ardından sona erdi.