Aydın: Fındıkta verimi arttırıp daha fazla kazanmalıyız

TAKİP ET

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, “ Üreticilerimiz fındıktan daha fazla kazanmak için fındık bahçelerini bakmalıdır.Bir dönümden alınan fındık miktarı arttırılmalıdır” dedi. 
Yaprak gübresi ve bordo bulamacının fındığa uygulanmasının verimi artıracağını aktaran Aydın, Ordu'nun ortalama dönüm başı rekoltesinin 80-110 kilo arası olduğunu, bunu 150-200 kiloya çıkarmaları gerektiğini savundu.
"Fındığı canlı tutmak lazım"    
'Fındık sezonu bitmez, 12 ay boyunca sürer. Fındık toplanır, harmana getirilip çuvallanır. Bahçeye bakım hiç zaman kaybetmeden yeniden başlar' diyen Aydın, sözlerine şöyle devam etti; "Bu aylarda yapraktan gübre uygulaması yaptırıyoruz. Çünkü fındıkta bir canlı. 12 ay boyunca yoruluyor. Kış öncesinde bahçelerde yeni bir hazırlığa girmesi için yaprak gübresi verilmesi lazım. Bunun hemen peşinden yaprakların % 70-80'inin dökülmesiyle beraber mantar hastalıklarına etkili olan bordo bulamacını uygulamalıyız. Bu ilaçları tavsiye ediyorum. Bu ilaçları uygulayanlar, fındık bahçelerini yeni sezona daha iyi hazırlamış olurlar. Bu ayda yapılan bakım sayesinde % 20-30'luk bir verim artışı yakalanacaktır. Ayrıca mutlaka gübreler uygulanmadan önce toprak tahlili yaptırılmalıdır.
"Birim alandan verimi artırmalıyız"
Üreticilerimiz bu sezon fındıktan istediğini alamadı. Çok yoruldu ama bahçeye bakmadan da olmuyor. Birim alandan fazla ürün almaya çalışacağız. Kişinin bahçesi az olabilir ama burada önemli olan dönüm başı rekolteyi yükseltmeye çalışıyoruz. Ordu'nun ortalama rekoltesi dönüm başı 80-110 kilo arası. Baktığımız zaman bazı illerde üretici 200 kiloya bile razı değil. Oraların ilimize göre; taban arazi olması, gübre maliyetinin az olması, makineli tarıma geçmesi gibi farkları var. Biz bahçeye bakarak, dönüm başı 150-200 kilo fındık almamız lazım. Ancak o şekilde üreticilerimiz fındık fiyatına o kadar takılmasın. Çünkü aynı bahçeden bir ton alacaktı, 2 ton alacak. Böylece girdi maliyetlerinde fındık kendisini karşılamış olacak. O yüzden vatandaşlarımız bahçelerine bakımı kesmemeli."