Borsa Başkanı fındık için 100 TL'yi işaret etti

TAKİP ET

Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, fındık fiyatı için 100 TL'yi işaret etti.
53 lira seviyelerinde seyreden fındık fiyatı hakkında konuşan Fatsa Ticaret Borsası Başkanı Ali Feyzi, TMO’nun fiyat politikasını değiştirmesi gerektiğini ve de Ordu siyasetçileriyle STK’ların fındık için birlik olması gerektiğinin altını çizdi.

Fındık fiyatının 3 haneli rakamları görmesi gerektiğini vurgulayan Başkan Feyzi, “ Seçim de fındığımız için bir fırsattır. Ancak bu fırsatçılık değildir, ürünün hak ettiği değeri bulması içindir. Kanaat önderlerinin ve siyaset temsilcilerinin bu işle ilgilenip uğraşması lazım. İnşallah fındığımız hak ettiği değeri yani 3 haneli rakamları görür” dedi.
STK temsilcilerine ve hükümete seslendi
4 dolardan aşağı fındık ihracının yasaklanması gerektiğini belirten Başkan Feyzi, “2 liralık ekmeğin 10 lira olduğu yerde fındığın 100 lira olmaması hepimizin hükümetimizin de muhalefetin de bizlerin de sorumluluğundadır. Hepimiz sorumluluğumuzu yerine getirip çok acil fındığa TL bazında 3 haneli rakamları göstermemiz lazım. Bunun için siz gazetecilere de, biz STK temsilcilerine de, hükümetimize de yani herkese buradan çağrı yapıyorum. 4 dolardan aşağı bu fındığı ihraç etmesinin de yasaklanması lazım. Hiç kimsenin bizim fındığımızı peşkeş çekmeye hakkı yoktur. Fındığımızı ve Karadeniz ekonomisini bir tane kartel firmaya teslim etmememiz lazım” ifadelerini kullanarak STK temsilcilerine ve hükümete seslendi.
“TMO satış politikasını değiştirmeli”
Toprak Mahsülleri Ofisi (TMO)’nin satış politikasını değiştirmesi gerektiğini söyleyen Başkan Feyzi, “TMO Şubat ayının başında serbest piyasada 65 liraya yükselen fiyatlar varken 61 liradan 58 liradan eski mahsulü sattı. Bu yanlış bir uygulamadır. 70 liradan aşağı satmaması gereken fındığı 61 liraya sattı ve bu bir avuç azınlığın işine yaradı. Bu fındık kartelinin işine yaradı. Avrupa'ya bizim ürünümüzü peşkeş çekmek isteyenlerin bu işine yaradı. Fiyatları düşürerek stabil hale getirdi. 65 liraya kadar çıkan fındık fiyatlarını 55 lira seviyelerine düştü. TMO’nun satış politikasını değiştirmesi ve elindeki mahsulü 70 liradan aşağıya satmaması lazım” açıklamasında bulundu.

“4 doların üzerinde bir fiyat bekliyoruz”
Siyasilerin 4 doların üzerinde bir fındık fiyatı açıklamasını beklediklerini sözlerine ekleyen Başkan Feyzi, “Siyasilerin de dün Kılıçdaroğlu’nun olduğu gibi bugün de Erdoğan’ın 4 doların üzerinde fiyat açıklamasını bekliyoruz. Fındıkta girdi maliyetleri çok arttı. Gübre ve işçilik maliyetleri çok yükseldi. Bu şartlarda fındığın da hak ettiği fiyatı bulması gerekiyor” dedi.