Dünyaca Ünlü Dağcı Tunç Fındık Ordu Yoroz Kayalıklarında Rota Belirledi

TAKİP ET

Dünyaca Ünlü Dağcı Tunç Fındık, Ordu Yoroz’da dağcılar için tırmanış rotaları belirledi.
Ordu Dağcılık İhtisas Kulübü’nün davetlisi olarak Ordu’ya gelen Tunç Fındık Altınordu Saraycık’ta bulunan Yoroz Kayalıklarına gitti.
Ordulu Dağcılar Yılmaz Seferoğlu ve Mehmet Şenocak ile birlikte bölgeden bazı dağcıların eşlik ettiği Tunç Fındık, Yoruz’da tırmanma rotaları belirledi.
Yoroz’dan oldukça etkilenen Tunç Fındık, “Bölgenin kaya yapısı çok güzel. Vahşi bir doğa var. Buralar mutlaka korunmalı. Dağcılar için güzel bir yer” dedi.
Ordu Dağcılık İhtisas Kulp Başkanı Yılmaz Seferoğlu, Tunç Fındık’a Ordu’ya gelip Yoroz’da tırmanma rotası belirlediği için teşekkür etti.

TUNÇ FINDIK KİMDİR?
Tunç Fındık profesyonel dağcı, dağ rehberi, yazar ve motivasyon konuşmacısıdır. 1972 yılında Ankara’da doğan Tunç Fındık Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olmuştur. Tunç Fındık, Türkiye Dağcılık Federasyonunda görevlidir, Polish Klub Alpine (Polonya Alpin Klub)  ve  elit GHM (Groupe de Haute Montagne) kulübü  üyesidir, The North Face yerel (Türkiye) atletidir ve  GRİVEL tırmanış takımı üyesidir.
Tunç Fındık, en önemlisi ‘Dağcılık- Zirvelerin Özgürlüğü’ olmak üzere, toplamı 2500 sayfayı bulan, dağcılıkla ilgili  beş  adet  kitabın İngilizce’den Türkçe’ye çevirisini yapmıştır. Kendine ait  on adet özgün kitabı bulunmaktadır: Toros- Aladağlar hakkındaki ‘Aladağlarda 50 rota’ , bu kitabın İngilizcesi olan ’50 Climbing Routes In The Aladag Range‘, Aladağlar silsilesine yönelik kapsamlı bir rehber olan ‘Aladağlar Dağcılık ve Tırmanış Rehberi’,   Doğu Karadeniz-Kaçkar Dağlarına yönelik ‘Kaçkar-Verçenik Tırmanış Rehberi’  adlı kitapların ve ‘’Tanrıların Tahtına Yolculuk Everest Tırmanışımın Hikayesi’, ‘Karakurum’da 80 gün’, ‘Kış Dağcılığı- Teknikler ve Taktikler’, ‘İrtifa 8000-Yüksek Macera’, ‘K2-Dağların Dağı’  ve ‘Altitude 8000’ adlı kitapların yazarıdır.
Türkiye ve yurtdışında 1000 ’den çok dağın zirvesine çıkmış olan Tunç Fındık, özellikle orta/batı Toroslar’da 450 kadar yeni rotanın ilk tırmanış/ ilk kış çıkışı/ dağın ilk çıkışı/ rotanın  ilk tekrarını  gerçekleştirmiş ve Türkiye’nin birçok tırmanış bölgesinde çok sayıda kısa geleneksel kısa tırmanış rotasının yanısıra birçok donmuş şelale rotasının da ilk çıkışlarını yapmıştır. Yurtdışında Nepal, Tibet/Çin, Pakistan, Kazakistan, Tacikistan, Kırgızistan, Fransa, İtalya, İsviçre, Bulgaristan, İran, Gürcistan, Arjantin, Tanzanya, Kenya, Rusya Federasyonu ve İskoçya’da tırmanışlar gerçekleştirmiştir.
Dünyamızdaki toplam 14 adet 8000 metrelik dağların tümüne çıkmayı içeren 14×8000 projesi ile ilgilenmektedir. 2019 yılı sonu itibariyle onüç  adet 8000 metrelik zirveye tırmanmıştır ve Everest’e iki kere, farklı rotalardan çıkan ilk Türk olmuştur.