EN BÜYÜK ALICI YÖN DEĞİŞTİRDİ

TAKİP ET

Türk fındığının en büyük alıcısı Ferrero ile ilgili 4 ay önce gazetelerde yer alan haber fındıkta bugün yaşanan fiyat düşüklüğünün habercisiydi. Ekim 2015 tarihinde ulusal gazetelerde yer alan haber şöyleydi...

25 EKİM 2015 TARİHİNDE ULUSAL GAZETELERDE YAYIMLANAN HABER

Ferrero, fındıkları tek sepete koymak istemedi
İtalyan Ferrero, fındık alımında Türkiye’ye bağımlı kalmayacağını açıkladı. Fındık ihtiyacının % 80’ini Türkiye’den karşılayan şirket, kışın Şili, Avustralya ve Güney Afrika’ya yönelecek.

Nutella, Kinder gibi markaların üreticisi çikolata devi İtalyan Ferrero, ‘temel malzemesi’ fındık için yeni bir hamle yapmaya hazırlanıyor. Tüm fabrikalarında kullandığı fındığın yüzde 80’ini Türkiye’den temin eden Ferrero SpA’nın Başkanı Francesco Paolo Fulci, her mevsim taze fındık kullanmak istediklerini, kış aylarında da bunu elde etmek için dünyanın güneyindeki bazı ülkelerde fındık ekimi yapmaya başladıklarını açıkladı.

Manisa’da üretimi var

Dünya genelindeki 20 fabrikasından birini, 300 milyon liralık yatırımla 2013 yılında Manisa’da açan Ferrero, geçen yıl Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı olan Oltan Gıda’yı satın almıştı. Türkiye’deki yıllık cirosu 1.2 milyar euro, dünyada ise 10 milyar euroya ulaşan Ferrero, Türkiye’de üretilen fındığın önemli müşterilerinden birisiydi. Ancak Ferrero Başkanı Francesco Paolo Fulci’nin, Expo Milano’da yaptığı açıklama, alanında dünyanın en büyük üreticilerinden olan şirketin, artık Türk fındığına bağımlı kalmayacağını ortaya koydu.

Fulci, “Türkiye’deki yatırımlarımız iyi gidiyor. Manisa’da bir fabrika açtık. Yeni ürünler de üretmeye başlayacağız orada... Ancak Türk fındıkları için endişeleniyoruz, çünkü fındık bizim temel malzememiz. Bu nedenle, Türk fındığının kalitesi ve üretimini artırmak için daha fazla sosyal sorumluluk çalışmaları yürütüyoruz” dedi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu’nun, Oltan Gıda’yı satın almalarına izin vermesinin, rakiplerini şaşırttığı hatırlatılan Fulci, şöyle konuştu:

“Zannediyorum bu kadar fazla miktarda fındık kullanan tek üreticiyiz. Dünya genelindeki fındık üretiminin yüzde 40’ını biz kullanıyoruz. Size şunu garanti edebilirim, yıl boyunca, kışın da dahil taze fındığa sahip olacağız ve bunun için özellikle Şili, Avustralya ve Güney Afrika’da, dünyanın güneyinde fındık ekimi yaptık. Türkiye’den yazın, dünyanın güneyinden ise kışın taze fındığı elde edeceğiz. Bu da bizi rakipsiz kılıyor, çünkü her daim en taze malzemeye sahip olacağız.”

Türkiye önemli

Türkiye’deki geleceklerinin, diğer tüm ülkelerde olduğu gibi parlak ve huzurlu olmasını umduğunu dile getiren Francesco Paolo Fulci, şöyle konuştu: “Ferrero, 60 yıldır büyümekten başka bir şey yapmadı. Bugün 10 milyar euroluk iş hacmine ulaştık. Türkiye’yi büyük önemde bir ülke olarak görüyoruz. Türkiye inanıyorum ki grubumuzun büyümesine katkıda bulunmaya devam edecektir, biz de Türkiye ekonomisinin büyümesine katkıda bulunmaya devam edeceğiz.”

Fiyatları etkiler mi?

2014-2015 sezonu başında serbest piyasada 10 liradan alıcı bulan kabuklu fındığın kilogramı 14 liraya yükseldi. Şu aralar kabuklşu fındığın kilogramı 13.80 seviyesinde bulunuyor. Ferrero’nun fındık alımını başka ülkelere kaydıracağı açıklaması, fiyatlarda bir düşüşe neden olup olmayacağı konusunu gündeme getirdi. Fındık üreticileri ise fiyatın 15 lirada dengelenmesi gerektiğini savunuyor.