ERKOÇ: HAKSIZ REKABET YARATILIYOR

TAKİP ET

Ordu Ticaret Borsası Meclis Üyesi Yusuf Ziya Erkoç, 'Fındık ticaretiyle iştigal edenlere ve edecek olanlara ciddi standartlar getirilmelidir. Bir mahalde faaliyet gösterecek tüccar sayısı kriterlerle saplanmalı ve sertifikasyona bağlanmalıdır' dedi.

Fındıkta haksız rekabet yapıldığını vurgulayan Ordu Ticaret Borsası Meclis Üyesi Yusuf ziya Erkoç, bakkallarda, kuyumcu dükkânlarında ve fırınlarda ek faaliyet olarak fındık alım satım işi yapıldığını söyledi. Erkoç yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Fındık çok kıymetli bir ürün. Hemen paraya çevriliyor ve yılın her günü, her an satılabiliyor. Stoklanabilir olması onu bir yatırım aracı haline de getiriyor ama sonuçta bu bir ticari emtiadır. Fındığın üretimi nasıl ki belirlenmiş yerlerde ve belli kriterlere göre yapılabiliyorsa ticaretinin de aynı esaslarla yapılıyor olması gerekir. Bakıyorsunuz bu gün bir bakkal dükkânında, bir kuyumcu dükkânında, bir fırında ek faaliyet olarak fındık alım satım işi yapılıyor ve bu durum bariz bir şekilde haksız rekabet yaratırken piyasanın kurumsallaşmasını, kayıt altına alınmasını zorlaştırmaktadır” ifadelerinde bulundu.

Fındık tüccarlığına kriter getirilmeli

Erkoç, fındık tüccarlığına kriter getirilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “Sürekli, fındığın milliliğinden, stratejik olmasından, önemli bir ihraç ürünü olmasından, üretim ve ticaretinde lider olduğumuzdan bahsederiz ama gel gör ki,  fındık ticaretiyle iştigal edecek olanlarda hiçbir vasıf aranmaz. Bu kadar önemli ve kıymetli bir ürünün ticaretini yapan , yapacak olan tacirlerin muhakkak bir takım kriterler taşıması, bir takım standartlara tabi kılınması gerekmektedir. Netice olarak; fındık ticaretiyle iştigal edenlere ve edecek olanlara ciddi standartlar getirilmelidir. Bir mahalde faaliyet gösterecek tüccar sayısı o mahallin üretim miktarı, ticaret hacmi, toplam ciro gibi kriterlerle saplanmalı ve sertifikasyona bağlanmalıdır. Şu haliyle belki kulağa garip geliyor ama sektörün geleceği ve sürekliliği açısından bu da elzem bir konudur.” MUSTAFA KIRLAK/OLAY GAZETESİ