Ferrero kabuklu fındık piyasasından çekilecek mi?

TAKİP ET

Rekabet Kurumu'nun Ferrero için açtığı soruşturmayı sonlandırması fındık piyasasında geniş yankı buldu.

Ferrro soruşturmasının sonlandırıldığı kararının açıkladığı gün fındık fiyatlarının da düşmesi piyasayı endişelendirdi.


Ordu Gölköy'de fındık ticaretiyle iştigal eden Yusuf Ziya Karakoş, Rekabet Kurumu kararı sonrası değerlendirmelerde bulundu. Karakoç, Ferrero'nun kabuklu fındık piyasasından çekileceği yönündeki iddiaları paylaştı.


Karakoç'un değerlendirmesi şöyle;
Ferrero hakkında yaklaşık 3 yıldır devam eden  Rekabet Kurulu incelemesinde, soruşturmasında sona gelindi. Koca bir süreç için Rekabet Kurulu, resmi web sitesinden 14 Mart 2024 tarihinde tam bir cümlelik açıklama yaptı. 
Açıklama şöyle “Ferrero Fındık İthalat İhracat ve Tic. AŞ hakkında yürütülen soruşturma Ferrero tarafından getirilen ve Rekabet Kurulu tarafından kabul edilen rekabetçi endişeleri gideren taahhütlerle sona erdirilmiştir”
Önümüzdeki günlerde daha detaylı bir rapor paylaşılacağı söyleniyor. Rapor yayınlanana kadar kulislere sızan bilgilerden biri Ferrero’nun kabuklu fındık sektöründen çekilme taahhüdü verdiğiymiş. 


Ama işin “aması” var. 
Şöyle ki; Ferrero yurtiçindeki tesislerinin kapasitesi kadar kabuklu fındık alacak, fazlasını iç fındık şeklinde ve “vagon” hesabıyla piyasadan alacakmış. 
 ⁃ Ferrero’nun yurtiçindeki tesis sayısını bilen var mı? 
 ⁃ Bu tesislerin kapasite raporları hakkında bilgisi olan var mı? 
 ⁃ Ferrero’nun şu an kapasite kullanım oranı nedir, bilen var mı? 
 ⁃ Bakın, 135 TL’yi gören kabuklu fındık fiyatı iki günde 10 TL düşüp 125 TL oldu. Bunda “Ferrero artık yok” algısının etkisi nedir, bilen var mı? 
 ⁃ Sermaye ürkektir. Kârını riske etmez. Kârını riske eden piyasaları terk eder. Ferrero bohçasını topluyor mu, bilen var mı? 


Hilmi Güler’in katarına binip de gidiyor sektör ama bu işin aslı; Ferrero’nun daha da güçlenip aklanması ve bir daha da “rekabeti bozuyor” diye hakkında soruşturma açılmaması gibi bir tuzağa çıkmasın! 
Akıl bedava, biraz düşün canım kardeşim!