Fındığa ihanet ediliyor

TAKİP ET

Uluslararası Kuru ve Kabuklu Meyveler Konseyi (INC)’nin, Türkiye’nin 2022-2023 sezonu fındık rekoltesini 760 bin ton olarak açıklamasına bir tepki de Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça’dan geldi.

Bu dönemde rekolte açıklanmasının doğru olmadığını defalarca ifade ettiklerini hatırlatan Akça, bu tahminlerle fındığa ve üreticilere ihanet edildiğini dile getirdi.

“Temmuz’u beklesinler”

Bazı kesimlerin kendi kafalarına göre rekolte açıklamaya devam ettiğinin altını çizen Akça; “INC, her yıl olduğu gibi bu sene de fındık rekoltesini çotanağı beklemeden karanfil sayımına göre açıkladı. Ancak bu şekilde bir rekolte açıklanması doğru değil. Çünkü daha hasat sezonuna 2.5 ay var. Bu süre zarfında fındığın doğal afet ve zararlılardan dolayı rekoltesi düşebilir ki bunu da geçmiş yıllarda gördük. Yine bir tahmin yaptılar ama o da tutmayacak. Çünkü bizlerde sahada çalışmalar yapıyoruz. Kesinlikle bu rekolte oluşmayacak. Bu şekilde üreticiye ve fındık ürününe, hatta sektöre ihanet ediyorlar. Artık bu açıklamalardan uzak durmalılar. Algı operasyonları yerine fındığın çotanağa göre gerçek tahmininin yapıldığı Temmuz ayını beklemeliler. Net rekolte o zaman ortaya çıkacaktır.” dedi.

Fındığın tamamının devlet tarafından alınarak haksız rekabete de dur denilmesi gerektiğine dikkati çeken Akça, aksi taktirde tekelci firma ve işbirlikçilerinin manipülasyonlara devam edeceğinin ortada olduğunu söyledi.