Fındığı ucuza alma yarışı yapılıyor

TAKİP ET

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, Ferrero’nun tüccar ve manavlardan fındığı 49TL’ye alacağını açıklamasıyla başlayan tartışmaların yanlış yapıldığını belirterek, iktidarın ve tüm tarım ve gıda tekellerinin sorumluluğu göz ardı ediliyor, dedi.

Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz yaptığı açıklamada, “TMO, 52TL fiyat açıklasa da fındık, serbest piyasada 43-44 TL olarak işlem görürken Ferrero’nun tüccar ve manavdan fındığı 49TL’den alacağını açıklaması; diğer fındık alıcılarının ve TZOB Genel Başkanı Bayraktar’ın tepkisinin üreticilerin sorununu çözmüyor. Gerçekler başka. Bu tutum ülke fındık politikasını ve fiyatını belirleme konusunda Ferrero tekelini adres gösterme anlamına gelmektedir.” diyerek tepki gösterdi.

Sermaye gruplarının pay kavgası

Yapılan tartışmanın tarım - gıda şirket ve tekellerinin soygundan daha fazla pay alma kavgası olarak değerlendiren Poyraz, “Fındık alıcıları; manav, tüccar, şirket ve teller biçiminde ayrışmışlar. Ancak manav ve tüccarlar, tarım ve gıda şirketleri ve tekelleriyle üreticiler arasında köprü görevi yapıyorlar. Tartışmalar, orta büyüklükteki fındık kırma fabrikası olanlarla tekelleşmiş olanlar arasındaki bir kavga. Kapitalizmde büyük balık küçük balığı yutar. Tekeller piyasaya egemen olmak için rakiplerini aradan çıkarmanın politikasını yapıyor. Bu tartışmaların üreticiye en küçük bir yararı yok. Pastayı bölüşme konusunda yapılan bir kavgadır.” dedi.

Tartışma fındığı daha ucuza alma kavgası

Tartışmaların üreticilere yararı olmadığını belirten Poyraz, “Tartışmalarda TMO’nun verdiği 52 TL’yi aşma konusu yok. Daha aşağı bir fiyatla nasıl alınacağının hesabı yapılıyor. Serbest piyasada fındık 43-44 TL’ye satılırken belki 45-46 TL’ye çıkacak. 2 TL’lik artış küçük ve orta boy şirketleri etkiler ancak 49 TL Ferrero’yu etkilemez. Ferrero’nun amacı bu yıl diğer alıcıları iflas ettirip gelecek yıllarda tek belirleyen olarak kalmayı planlamak. Bu yıl karından yapacağı zararı gelecek yıllarda fazlasıyla geri alacaktır. Dün, süpermarketler bakkalları yok etmişti; bugün de dev tarım ve gıda tekeli olan Ferrero da, fındık kırma fabrika sahiplerini yok etmek istiyor. Davul zurnayla yabancı sermayeyi davet ederseniz bankalardan tekstile, otomobilden ilaca kadar her şey yabancı sermayenin eline geçtiyse tarım alanında da aynı süreç yaşanıyor. Kapitalist soygun düzeni böyle işliyor. Bu nedenle şirketler ve tekeller üreticinin ürününün gerçek değerini tartışmıyor.” dedi