Fındık çuvala girmeden tehlike bitmez

TAKİP ET

Fındığın çuvala girmeden tehlikesinin bitmeyeceğine işaret eden Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, hafta başında etkili olan rüzgârın fındığa yer yer zarar verdiğini gözlemlediklerini belirtti.
Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman gazetemiz muhabirine yaptığı açıklamasında; Bir ihbar almadık fakat sosyal medyadan takip ettiğimize göre hafta başında olan rüzgârın fındığa yer yer zarar verdiğini gözlemledik. Alt bölgelerde az fakat yüksek bölgelerde biraz fazla zarar söz konusu. Fırtınadan zarar gören vatandaş TARSİM’e sigorta yaptırdı ise başvurması gerekiyor.’’ dedi

Fındık için tehlike eksik olmaz

Fındığın harmandan çuvala girinceye kadar çeşitli tehlikelere maruz kalabildiğine işaret eden Sarıkahraman şöyle dedi, “Henüz Nisan ayının içerisindeyiz. Ne zaman ne olacağı belli olmaz çünkü küresel iklim değişikliliği bazı bölgelerde çok aşırı sıcaklık yaparken bazı bölgelerde ise don, dolu buna benzer felaketler yaşatabiliyor. Mevsimsel olarak don tehlikesi geçiyor gibi ancak bu tehlike geçse bile başka türlü felaketler ile karşı karşıyayız, bu durumda TARSİM’in önemi ortaya çıkıyor

Fındık çuvala girmeden başından felaketler eksik olmuyor. Toprak kayması, fırtına, sel var. Harmanda fındığı koyarsınız bir sel gelir fındığı alır götürür. Geçmişte bu tarz olayları çok yaşadık.’’ Dedi.

 

Çaybaşı’nda ekmeğe zam yapılmadı

Ordu il genelinde ekmek tarifelerinde yapılan değişiklik Çaybaşı’nda henüz uygulanmadığı için 230 gramaj ekmek 2.5 TL’ye satılıyor.

Çaybaşı Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mesut Karayiğit, ilçe genelindeki ekmek fiyatlarına ilişkin Ünye KENT gazetesi muhabirine şunları söyledi;

“Açıklanan tarifede 200 gramaj ekmek 2,5 TL, 400 gramaj ekmek ise 5 TL, ama esnafımız halk zor durumda kalıyor diye 230 gramaj ekmeği 2.50 TL, 450 gramaj ekmeği ise 5 TL satıyor. Ekmekler bizde standart. Bizim Eski Esnaf Odası Başkanımız tarife istememiş. O yüzden zam yapılmadı. Ama yakında ekmeğe zam yapacağız. Bu ay içerisinde zam isteyeceğiz. Diğer ilçelerde zam yapıldı. Bizde ona göre tarife isteyeceğiz. Ekmek için komisyon teke düştü. Ordu’da bütün ekmeklerin fiyatı hemen hemen aynı olacak. O yüzden bizim de isteyeceğimiz tarife Ordu’nun tüm ilçelerindeki tarifelere uygun olacak. Pide Ünye’de 6 lira ama bizde 5 lira. Gramajları fırıncılar kendilerine göre ayarlıyor. Burada biraz da rekabet var. O yüzden gramajları kendileri ayarlıyor”

-“Şuan bu fiyatlar maliyetimizi karşılamıyor”-

Fırıncı esnafı Harun Aydoğdu, ilçe genelindeki ekmek fiyatlarına ilişkin Ünye KENT Gazetesi muhabirine şunları söyledi;

“Şuanda 230 gramaj ekmeği 2.5 liraya satıyoruz. Ekmeğe zam gelmesini bekliyoruz. Bu fiyatlar tüm fırınlarda sabit durumda. Şuan bu fiyatlar maliyetimizi karşılamıyor. Fırıncılar olarak zor durumdayız. Zam istiyoruz ama gelen zammı da müşterilerimize yansıtmakta çok zor durumda kalıyoruz. Ama bütün bunlara rağmen yapacak bir şey yok çünkü biz esnaflar olarak çıkmazda kalıyoruz.  İşçi maliyetleri, un fiyatları, maya fiyatları, poşet, ambalaj, elektrik, odun, yakıt maliyetleri her şey 2 veya 2.5 katına çıkmış durumda olduğu için şuan ki fiyat maliyetini karşılamıyor. Şuanda idare etmeye çalışıyoruz. Ünye bizim üzerimize zamlandı ama biz zam yapamadık.  Pideleri biz 400 gramajı 5 liraya satmaya çalışıyoruz. Sade pideyi ise 4 liraya satıyoruz.  Bizim tarifemizde pide 7.5 lira açıklandı. Sonradan Ordu Valiliği 6 liraya indirdi. Geçen yıl zaten bizim pide fiyatlarımız 5 liraydı. Bizde halkımızın alım gücü olmadığı için 5 liraya satıyoruz. Bize verilen tarifede 350 gramaj 6 liraydı. Biz 400 gramajı 5 liraya satmaya çalışıyoruz. Yetkili arkadaşların bir an önce bize kulak verip bize çıkar bir yol göstermesi gerektiğini düşünüyorum.”

Ünye KENT Haber /  Ömer GÜNEY