Fındık fiyatı 12.09.2022 Pazartesi

TAKİP ET

Bugün 12 Eylül Pazartesi serbest piyasada fındık fiyatlarında yine artış yok. Serbest piyasada fiyatların artmasını bekleyen üretici hayal kırıklığı yaşıyor.
2022 ürününü fındık fiyatını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Ordu’da açıklamıştı. Erdoğan, levant kalite 50 randıman fındığın alan bazlı desteklemeyle birlikte 54 TL olacağını söylemişti.
TMO 50 randıman levant kalite kabuklu fındığı 52 TL’den alıyor. 
Serbest piyasa TMO’nun gerisinde kaldı. Serbest piyasa sezona 43 ile 44 TL’den başladı. Bu fiyat daha sonra artmadı.
Ordu’da serbest piyasada 50 randıman levant kalite fındık 43.5 ile 44 TL’den işlem görüyor. Randımansız fındık fiyatı ise 45 TL.
Fındığın en büyük alıcısı konumundaki Ferrero, kendi tüccarlarından 48 TL’den fındık alacağını duyurmuştu.
TMO’YA TEPKİ
CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)’nun fındık alımlarında ‘Armudun sapı üzümün çöpü’ diyerek üreticilerin fındıklarını geri yollamak için bahane ürettiğini söyledi.
TMO’nun öncelikle alım merkezlerinin sayısını çoğaltması gerektiğini savunan Torun, ayrıca koruk, çürük, seçilecek gibi bahaneler üretildiğini öne sürdü.
“Nereye satarsan sat anlayışı”
Üreticilerin TMO’dan randevu bile bulamadığını aktaran Torun, şunları söyledi; “Toprak Mahsulleri Ofisi’ne daha fındık hasadına uyarlarda bulunduk. ‘Alım merkezlerinin sayısını çoğaltın, nakliye ücretleri arttı. İnsanlar uzak mesafelere ciddi nakliyeler mi ödeyecek? Hem de bu şekilde piyasadan yeterli alımları yapamayacaksınız dedik.’ Israrla rica ettik ama aldırmadılar. Şimdi de hem de üreticilerimiz bir nakliye bedeliyle karşı karşıya, hem de aldığım bilgilere göre Kasım sonrasına randevu veriliyormuş. Bu da ‘kusura bakma ben senin fındığını alamayacağım, sen 40 liraya mı, 45 liraya mı nereye satarsan sat’ demektir. Bu ayıptır, yazıktır, üreticiye karşı işlenmiş bir ahlaksızlıktır. Bu yapılan üreticiye eziyettir.”
“Armudun sapı üzümün çöpü”
TMO tarafından üreticilerin fındıklarının sürekli geri yollandığını söyleyen Ordu Milletvekili Seyit Torun; “Yok çürüktü, koruktu, ağzı açıktı, yaştı, nemliydi, teklemesini iyi seçmemişsin gibi bin bir türlü bahaneler üretiyorlar. Bu durumdan üretici mağdur oluyor. Burada TMO’nun yaptığı ‘Armudun sapı üzümün çöpü’ var diyerek kusur bulmaya çalışmaktır. Hasattan önce söyledim, yine söylüyorum: Üreticinin fındığını doğru düzgün alın.” diyerek sözlerini tamamladı.