Fındık fiyatı 19.03.2023

TAKİP ET

Ordu'da 19 Mart Pazar günü serbets piyasada 50 randımanlı kabuklu fındık 53 TL'den işlem görüyor.
850 BİN TON REKOLTEYE TEPKİ
TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, “Mart ayında yapılan rekolte tespit çalışmasının kamuoyuna ‘fındık rekoltesi’ adı altında açıklanması fındığımıza ve üreticimize yapılan en büyük saygısızlıktır.” dedi.

Karanfil sayımına göre 2023 yılı için 850 bin ton fındık rekoltesi açıklanması üzerine tepkiler dinmek bilmiyor.

Karadeniz İhracatçılar Birliği, bahçelerde karanfil sayımına göre 2023 yılı rekolte tahminini Doğu Karadeniz için 543 bin ton, Batı Karadeniz için 306 bin olmak üzere yaklaşık 850 bin ton olarak hesaplarken, ziraat odaları ve üreticilerden tepkiler gecikmedi.

“İtibar etmiyoruz”

‘850 bin tonluk fındık rekoltesi diye bir şey olamaz’ diyen Soydan, “Çünkü rekolte açıklamak için belirlenen tarihler var. Daha don tehlikesi geçmedi. Fındık rekoltesinden bahsedebilmemiz için en azından Temmuz ayını görmemiz gerekiyor. Çünkü şu anda fındık daha yaprağı yeni açarken, karanfil vardı ya da yoktu diyerek bir rekolte açıklamasını kabul etmiyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığı da zaten bunu yasakladı. Sadece çotanak sayımına göre rekolte sayımı yapılıp, açıklanabilir. Ama bir kurum ya da özel sektör bir çalışma yapacaklarsa, kendi kendilerine yapsınlar, dosyalarında dursun. Fakat karanfile göre Mart ayında yapılan rekolte tespit çalışmasının kamuoyuna ‘fındık rekoltesi’ adı altında açıklanması fındığımıza yapılan en büyük itibarsızlıktır, saygısızlıktır. Biz kesinlikle bu rekolte açıklamalarını dikkate almıyoruz.” şeklinde konuştu.