Fındık fiyatı 23.08.2022

TAKİP ET

Serbest piyasada fındık fiyatlarının TMO'nun çok gerisinde kalması üreticiyi endişelendiriyor.
TMO 2022 ürünü fındk alımına başladı. TMO 50 randıman fındığı 52 TL'den alıyor. Serbest piyasada ise fiyatlar 43 TL seviyesinde.
Ordu Ünye'de sezonun ilk fındığını alan ve aldıkları fındığın 50 randıman üzerinden 43 TL'den işlem gördüğünü belirten Fındık Tüccarı Hasan Halıcı, 3,5 ton fındık aldıklarını söyledi.

Fındık toplamanın zamanı henüz gelmedi

Fındık tüccarı Hasan Halıcı gazetemize yaptığı açıklamada, “ Her yıl yeni sezonda fındık ilk olarak sahil kesiminden gelir. Yukarı bölgeler biraz daha geç olgunlaşıyor. İlk gelen ürünlerde randımanlar biraz daha düşük oluyor. Çünkü kurudukça fındığın içi söndüğü için randıman da fark ediyor. Fındık bir hafta daha dalda beklediğinde ise içi daha dolgunlaşır ve bu randıman kaybı yaşanmaz. Dolayısıyla fındığı toplamanın 5 gün veya bir hafta daha zamana ihtiyacı var.” dedi.

Randıman güzel, çürük yok…

Bu yıl randımanın güzel olduğunu vurgulayan Halıcı, “İlk aldığımız fındıklar Sahilköy ve Eskikızıcakese köylerinden geldi. Yaklaşık 3,5 ton civarı fındık geldi. Randımanları ise 50,5 ile 51arasında. Bu yıl hava şartları fındığın istediği gibi gittiği için kabuk ince, içi dolu. Sezon başından bu yana hava yağmadığı içinde çürük oranı çok az. Bundan soraki hava şartlarına göre çürük ne kadar olur, bilemiyorum. Ama üretciler dikkatli olmalı, ürününü çürüğe kaçırmamalı. Çok ciddi kayıpları olur.” şeklinde konuştu.

Fiyatlardan memnun değiliz…

Yeni sezonda fındığın 42-43 TL’den işlem gördüğünü ancak bundan hem üreticinin hem de tüccarın memnun olmadığını vurgulayan Halıcı açıklamasında şunları kaydetti, “Sezonu ilk açılış fiyatımız 43 TL oldu. Tabi ki üretici bu fiyatlardan memnun değil. Çünkü devletin verdiği fiyat 52-54 TL bandında. Bizde alıcı olarak bu fiyatlardan memnun değiliz. İnşallah TMO fındık alımına başladıktan sonra fiyatlar serbest piyasada da biraz toparlanıp TMO fiyatlarına yaklaşırsa serbest piyasada o durumda güzel iş olacağına inanıyorum. “