Fındık fiyatı 6.12.2022

TAKİP ET

Fındık fiyatı yükselmeye başladı. Son bir haftada fiyatlar önce 48 TL’yi gördü. Fındık yükselişini bu haftada sürdürdü.

Ordu’da 6 Aralık Salı günü serbest piyasada 50 randımanlı kabuklu fındık brüt 50 TL’den işlem görüyor. Bazı tüccarların 51 TL’den fındık aldığı belirtiliyor.

TAVIR ÇOK ÖNEMLİ!

Serbest Piyasada fındık fiyatı 48-50 TL seviyelerine yükseldi.

“Serbest Piyasada fındık fiyatları son 10-15 gün öncesine kadar 43-44 TL bandında baya bir sıkıntılı süreçte devam ediyordu” diyen Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, son bir hafta içerisinde 50 randıman fındık fiyatının 48-50 TL bandında işlem gördüğünü söyledi.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

“TMO’nun 200 bin tona yakın fındık aldığını biliyoruz. Depolarına fındığı çektiği ve hala alıma devam ettiği için serbest piyasada da fındık fiyatlarının bu nedenle yükselişe geçtiğini düşünüyorum” diyen Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, “Bıçak kemiğe dayandı diyebiliriz. Tekelci firmanın da dünyanın birçok ülkesinde fındık ham maddesi tüketerek oluşturduğu mamul madde var. Dolayısıyla buraya da ham madde lazım. Artık depolarında da ham madde kalmadığı için serbest piyasadan yavaş yavaş alım yapmaya başladı. Bu nedenle fiyatlar da hareketlenme göstermeye başladı” diye konuştu.

“ÜRETİCİMİZİN TAVRI ÇOK ÖNEMLİ”

Son bir hafta içerisinde 50 randıman fındık fiyatının 48-50 TL bandında işlem gördüğünden bahseden Başkan Akça, “Bu süreç böyle devam ederse serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselme eğiliminde olabileceğini düşünüyorum. Tabi burada üreticimizin tavrı çok önemli. Serbest piyasada yaşanan fiyat düşüklüğü nedeniyle birçok üreticimiz TMO’yu tercih etti. Fiyatların artış yönünde olmasının bana göre en büyük etkenlerinden bir tanesi de bu” ifadelerine yer verdi.

“İSTİKRARLI SÜRECE GİRECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

“Ürün bizim ürünümüz ve milli bir politikasının olması gerekiyor” diyen Akça, “Burada ürüne sahip çıkacak ilk basamak üreticinin kendisi. Eğer üretici mahsulüne kendisi sahip çıkarsa, bizim yapmış olduğumuz uyarıları dikkate alıp bizimle beraber bir yol yürüme eğiliminde olursa fındık piyasasının bundan sonra da istikrarlı sürece gireceğini düşünüyorum. O nedenle üreticimizin göstermiş olduğu tavır çok önemli. Üreticimiz kendi ürününe sahip çıkması gerektiği konusunda tekrar uyarıda bulunmak istiyorum” dedi.