Fındık fiyatı 7 Ekim Cuma

TAKİP ET



Fındık fiyatları bir türlü istenilen seviyeye yükselmiyor. Toprak Mahsulleri Ofisi'nde 52 TL olan fiyat serbest piyasada düşük seyrediyor.
2022 ürünü fındık fiyatı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ordu'da açıklandı. Erdoğan, 50 randıman levant kalite fındık fiyatının doğrudan gelir desteğiyle birlikte ortalama 54 TL olduğunu söyledi.
Bu açıklamanın ardından TMO 50 randıman fındığın 52 TL’den alınacağını duyurdu.
TMO 52 TL’den fındık alırken serbest piyasa 43 TL’den açıldı. Serbest piyasa daha sonra 44 TL’ye yükseldi.
Fındıkta en büyük alıcı konumunda olan Ferrero  kendi tüccarlarından 48 TL’den fındık alacağını duyurdu.
Yeni sezonda serbest piyasa bir türlü üreticinin beklediği fiyatlara gelemedi.
Ordu’da 7 Ekim Cuma günü serbest piyasada 50 randıman levant kalite kabuklu fındık 44 TL’den işlem görmekte.
FINDIKTA TEKELLEŞME SORUNU VAR
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Soydan, “Fındıkta mevcut yabancı firmanın ne şekilde fiyat yansıttığını herkes görüyor. Bunun savunulacak hiçbir tarafı yok. Devletin açıkladığı fiyatın 8-10 TL altındaki fiyat halen devam ediyor. Makul seviyede fiyatların oluşması için kurumlarımıza görev düşüyor. Çünkü yapılmazsa hem üreticimiz hem de ülkemiz büyük bir kayıp yaşayacak. Birileri de haksızca cebini doldurmuş olacak.” diye konuştu.        
   REKABET KURUMU ÖNEMLİ BİR KURUM
 Rekabet Kurumu’nun önemli bir kurum olduğunu aktaran Soydan, “Gerçekten serbest piyasa tekelleşmiş bir firmanın baskısı altına girmiş. Fındıkta herkesin bildiği bir tekel sorunu var. Bu hem üretecimiz hem de ülkemiz için büyük tehlike. Rekabet Kurumu tekelleşme için çalışma başlattı. Umarız tekele karşı ülkemiz ve üretecimiz lehine karar alırlar ve yaptırımlarını açıklarlar. Hem TZOB genel başkanımız hem ziraat odaları Rekabet Kurumu’nu göreve davet etmiştik. Süreci takip ediyor, sonucu bekliyoruz.” dedi.         İHRACATÇILARLA DÜŞMAN KURULUŞLAR DEĞİLİZ
“Biz ihracatçılarla, firmalarla sorunu olan kuruluşlar değiliz.” diyen Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Soydan, “Yeter ki üreticimiz kazansın, sektörümüz kasansın ve ülkemiz kazansın. Tekel ile iş birliği yapan ihracatçının tekel lehine açıklama yapması doğaldır ama ülkemiz lehine değildir. Bu toplumu kandırmaktır. Kimsenin de piyasada olan biteni gördükten sonra bu açıklamalara itibar etmesi, olumlu bakması mümkün değildir.” şeklinde konuştu.