Fındık fiyatı düştü! 11 Ocak Salı Fındık Fiyatları

TAKİP ET

Fındık piyasasında düşüş var. Son bir haftadır 33 ile 34 TL seviyesinde seyreden fiyatlar 50 kuruş geri geldi.
Ordu’da 11 Ocak Salı günü 50 randımanlı kabuklu fındık 32.5 TL ile 33 TL arasında işlem görüyor. Piyasada özellikle yurt dışı satışlarda belirsizlik olduğu ifade ediliyor. Piyasada alıcı olduğu ancak satıcının olmadığı kaydediliyor.
TÜRKİYE GELİRDE REKOR KIRMADI
Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, fındık piyasasında yaşanan ihracat tartışmasıyla ilgili Ordu Olay Gazetesi’ne açıklamalarda bulundu.
Yıldırım’ın açıklaması şöyle;
 “2021 yılında ihracatta miktar bazında rekor kırdı. Miktar olarak elde edilen rekor ne yazık ki değer olarak yani döviz bazında sağlanamadı. 2021 yılında rekor seviyedeki ihracattan sadece 2 milyar 260 milyon dolarlık döviz sağlandı. Gelir bakımından neden rekor yok? Çünkü fındıkta düşük fiyat politikası uygulanıyor.
 FAZLA İHRACAT DAHA AZ GELİR KABUL EDİLEMEZ 
Üretimin yüzde 62'sini, ihracatın yüzde 70'ini gerçekleştiriyorsanız belirleyeceğiniz fiyat politikası ile ihracat gelirini artırabilirsiniz. Ama fiyatı siz belirlemez, alıcılara bırakırsanız elinizdeki altın değerindeki fındığı çok miktarda ihraç edersiniz ve rekor kırdık diye sevinirsiniz. Ama gelir olarak daha az döviz kazanırsınız. Bu yıl tam olarak yaşanan bu.
 DAHA AZ KAZANMIŞSINIZ SEVİNİYORSUNUZ
 Birileri çıkıp "rekor kırdık" diye seviniyor. Bu nasıl rekor? Elinizdeki fındığı ucuza vermişsiniz. Yine 2014 yılında 252 bin 528 ton fındık ihraç ederek 2 milyar 314 milyon dolarlık gelir sağlandı. Neresinden bakarsanız bakın Türkiye daha az fındıkla daha yüksek gelir sağlayabilecekken, daha çok fındık ihraç ederek daha az gelir sağlıyor.”
 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});