Fındık fiyatı zirveye çıkacak

TAKİP ET

Ordu Ünyeli Fındık Tüccarı Cihan Ok, fındık fiyatında 65 TL’lerin konuşulduğunu ve önümüzdeki günlerde bu fiyatların görülmesini beklediklerini söyledi.

Diğer taraftan fındık üreticisi bu yıl mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle 2004 ve 2014 yıllarında meydana gelen ve ciddi rekolte kaybına yol açan zirai don endişesi yaşıyor. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Temmuz 2022 Haziran tarihinde  fındık fiyatı için alan bazlı destekle birlikte açıkladığı 54 TL fındık fiyatının ardından, serbest piyasada 50 randıman kabuklu fındık fiyatı 45 TL’den açılmış ve uzun bir süre bu fiyatta seyretmişti. TMO ile serbest piyasa arasındaki yaklaşık 7-8 TL fiyat farkı olmasından dolayı üreticilerin büyük çoğunluğu ürününü TMO’ya götürürken, bazı üreticiler ise ürünün hak ettiği değeri bulacağını düşünerek evlerinde ve depolarında bekletti.

Uzun süre  45 TL bandında kalan fındık fiyatı Aralık ayında 50 TL’ye yükselirken; 2022 yılının son günlerinde 53-54 TL’yi görmüş, yeni yıla yükselişle başlayarak serbest piyasada 57,5 TL’den işlem gördü. Yeni yılın ikinci haftasında tekrar 55 TL bandına gerileyen fındık fiyatı, gelinen süreçte 59-60 TL bandına yükseldi. 

-Fındık fiyatında beklenti 65 TL -

Fındık Tüccarı Cihan Ok, Ünye Kent Gazetesi muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda Ünye’de 50 randıman kabuklu fındık fiyatının 59-60 TL bandından işlem gördüğünü söyleyerek,  “Fındık fiyatında 65 TL’lik rakamlar konuşuluyor. Önümüzdeki süreçte fındık fiyatını hava şartları, fındıkta yeni sezon işaretleri ki; işaretler rekolteyi düşük gösterirse fiyatın daha da yukarı çıkma durumu yüksek.” dedi.

-Üreticinin elinde az miktarda fındık kaldı -

Fındık fiyatı yükselse de üreticinin elinde fındık yok denecek kadar az olduğunu belirten Ok, “Şuanda fındık fiyatı 60 TL bandına geldi ama üreticinin elinde çok miktarda fındık kalmadı, çok az miktarda fındık var. Bu da yüksek kesimdeki üreticilerde… Sahil kesiminde elde fındık çok nadir. Varsa şuanda tüccarların elinde fındık vardır.” diye konuştu. 

-“TMO piyasaya fındık sürse dahi, fındık fiyatı geri gelmez” -

TMO’nun piyasaya fındık sürse dahi fındık fiyatının geri gelmeyeceğini vurgulayan Ok, yeni sezonda fındığın başına bir iş gelmezse fiyatın 65 TL civarında açılacağını, eğer fındığın başına bir iş gelirse bu fiyatın daha da yukarı çıkabileceğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Şuan ki duyumlarımıza göre TMO’nun piyasaya yakın bir dönemde fındık süreceği söylenmiyor. TMO piyasaya fındık sürse bile 65-70 TL bandında bir fiyattan sürer ki; bu da serbest piyasada fındık fiyatını düşürmez. 

Fındıkta bir aksilik olmazsa, şu şartlarda fındık yeni sezonda 65 TL’nin altına düşmez. Yeni fındık sezonuna 6-7 ay daha var. Bu zaman diliminde çok şey değişebilir; iklim şartları, fındığın yeni sezon için işaret durumları. Bunlar fındık fiyatındaki dengeyi değiştirir. Olur da rekoltede bir düşüş olur veya yanma, dökülme gibi bir durum olursa bu fiyatlar daha da yükselir. Ama inşallah fındığın başına bir şey gelmez. Tüm üreticilerimizin beklediği miktarlarda fındığı olur. Bölgemizin temel geçim kaynağı fındık ve bunun başına bir iş gelirse bu tüm ilçenin ekonomisini olumsuz yönde etkiliyor.”

Havalar üreticiyi endişelendiriyor

Diğer taraftan fındık üreticisi bu yıl mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle 2004 ve 2014 yıllarında meydana gelen ve büyük rekolte kayıplarına yol açan zirai don endişesi yaşıyor.