Fındık fiyatındaki artış stokçuya mı yaradı?

TAKİP ET

TMO depolarındaki fındığı serbest piyasaya satmayarak, stokçuları zengin ediyor.
Ordu Tribün Gazetesi’nin bugün manşetinde yer alan haber şöyle;
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depolarında 200 bin ton kabuklu fındık olduğu, bu miktar fındığın ise piyasa değerinin 600 milyon dolar olduğu söyleniyor.
‘’Bunun kime faydası var’’
Karadenizlinin geçim kaynağıdır fındık. Hem üreticinin, hem de ihracatçının can damarıdır.Ancak son günlerde serbest piyasa fındık sıkıntısı çekildiği iddia ediliyor. Ülkemiz için önemli döviz kaynaklarından olan tarımda adeta ihracatın lokomotifi olan fındıkta pazardaki daralma döviz girdisini de etkiliyor. Haklı olarak da ihracatçı soruyor!.. 
‘’İhracaat düştü’’
 Geçen sezon bu hafta itibariyle 186 bin 853 ton fındık ihracatı gerçekleştirilirken, 1.160 milyon dolar döviz girdisi sağlandı. Bu yıl aynı dönemde bu hafta itibariyle ise 144 bin 430 ton ihracaat yapılırken, karşılığında 890 milyon dolar döviz ülkemize geldi. Geçen döneme göre 297 milyon dolarlık eksik döviz girdisi olurken 42 bin tonda eksik ihracat oldu. İhracaatçıların bir çoğu ham madde fiyatlarında stokçuların manipülasyonları nedeniyle fiyatların devamlı yükseldiğine dikkat çekiliyor. Bunun ihracatı olduğu kadar fındık tüketicilerini de etkilediği, tüketicilerin ihtiyaçlarını başka ürünlerden karşıladığı kaydedildi.
‘’Markette fındık 200 lira’’
 Öte yandan fındık fiyatlarının yükselmesi marketlerde bu ürünün kilo fiyatını 200 liraya kadar yükseltti. Buda nihaiyi tüketicilerin tepkisine yol açıyor. ‘’Stokçular zengin oluyor’’
 Bu arada fiyatların yukarı gitmesinin stokçuları zengin ettiği iddia ediliyor. Bununda ihracata sekte vurduğu , döviz kaybına neden olduğu kaydediliyor.
‘’TMO müdahale etmeli’
’ Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depolarında 600 milyon dolarlık fındık bulunuyor. Buda 200 bin kilo fındık eder. 170 bin tonu yeni sezon 30 bin tonu eski sezon üründen oluşuyor. Üreticiden ortalama 50 liraya fındık alan TMO’nun şu anda en büyük stokçu olduğu öne sürülüyor. İhracatçılar ham madde bulmakta zorlanırken, TMO’nun piyasaya girmesini ve elindeki fındığı sürmesini isterken bunun piyasaları rahatlatacağı ülkenin de döviz kazanacağını söylüyorlar. Ayrıca TMO’nun bu tutumunun enflasyonu artırdığı gibi fındık fiyatlarının yükselmesine neden olduğu vurgulanıyor. Devletin bu yönde nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.