Fındık fiyatını TMO düşürdü!

TAKİP ET

TMO’nun piyasaya 58 TL’ye fındık sürmesinin 61,5 TL olan fındık fiyatının 52-53 TL’ye gerilettiğine işaret eden Ünyeli fındık tüccarı Feyzi Yiğit, bunun ihracatçıyı memnun, üreticiyi mağdur ettiğini söyledi.
TMO öyle hareket etmeseydi serbest piyasada fiyatların 65 TL’leri bulacağına dikkat çeken Yiğit, üreticinin elinde yüzde 5 - 10 arasında ürün olduğunu, bunu daha iyi bir fiyata satmak için beklettiğini belirtti.

TMO piyasa fındık sürecekse bile azar azar ve biraz daha yüksek fiyatlardan sürmesi gerektiğine işaret eden Yiğit, “TMO eğer bu şekilde yaparsa, fiyatlar 70 TL’ye kadar yükselir.” dedi.

Serbest piyasada 52-53 TL’lere düşen fındık fiyatının 57 TL’ye kadar toparladığını belirten fındık tüccarı Yiğit, fındığın kaderinin TMO’nun elinde olmakla birlikte önümüzdeki süreçte fındık fiyatları ile ilgili ümitli olduğunun altını çizdi.

Ünyeli fındık tüccarı Feyzi Yiğit, Ünye Kent Gazetesi’ne yaptığı açıklamada, serbest piyasada 52-53 TL’lere düşen fındık fiyatının 57 TL’ye kadar toparladığını söyledi. 

İhracatçı memnun, üretici mağdur

Fındığın kaderinin TMO’nun elinde olmakla birlikte önümüzdeki süreçte fındık fiyatları ile ilgili ümitli olduğunu ifade eden fındık tüccarı Fevzi Yiğit, “Serbest piyasada fiyatın 61-62 TL çıktığı yerde, TMO’nun piyasaya 58 TL’den satması fındığın işini bitirdi. Vatandaş TMO’nun fındık satmayacağına güvendiği için ürününü bekletti, ancak hayal kırıklığına uğradı. TMO’nun 30 bin ton fındık satması ihracatçıların işine yaradı. Üretici ise mağdur oldu.” dedi. 

TMO, satacaksa azar azar satmalı

Fındık tüccarı Yiğit, TMO’nun azar azar fındık satması gerektiğini belirterek, “TMO piyasaya fındık satarken 40-50 bin ton değil de 20 bin ton 20 bin ton satarsa daha iyi olur. Yüksek miktarda ürün sattığında fiyatlar ciddi şekilde düşüyor. Ama bu sattığı ürünü bu dönemde bu fiyata satmaması lazımdı. Bu şekilde satmasaydı fındık 65 TL’ye kadar çıkardı.” diye konuştu. 

Üreticinin elinde kalan ürün çok düşük

Fındık üreticisinin elinde ürün de kalmadığını belirten Yiğit, fındık fiyatının daha yüksek seviyelere çıkmasının TMO’nun elinde olduğunu vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı:

“Şuanda üreticinin elinde yüzde 5 -10 arasında bir fındık var. Bu üreticilerimiz ise fındığın para etmesini bekliyor. TMO piyasaya 58-59 TL’ye fındık satarsa fiyat aşağıya düşer. Ama bu şekilde yapmaz, fiyatı yükseltir, fındık satacağı zamanda azar azar satış yaparsa fındık fiyatları bundan sonra ki süreçte de çıkar ve 65-70 TL’yi de bulur. Fındık fiyatının yukarıya çıkması sadece TMO’nun elinde. Eğer TMO satış yapmıyorum, ileriki ayları bekliyorum derse, fındık fiyatı 70 TL’leri bulur. Ama bu şekilde yaparsa fındığın yüzü pek gülmez.

İlerisi için ümitliyim

Fındığın kaderi TMO’ya bağlı olmakla birlikte fiyat konusunda önümüzdeki aylar için ümitliyim. İleri ki aylarda fiyatlar iyi olur diye düşünüyorum. Üretici fındığını satıp döviz veya altın alıp ya da faize yatırmasından çok daha fazla kazanır.”