Fındık fiyatını TMO'nun müdahalesi düşürdü

TAKİP ET

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, “TMO devlet adına fındık alıyor. Burada kazanacak olan devlet olduğuna göre Toprak Mahsulleri Ofisi'nin devreye girerek fiyatları düşürmesine bir anlam vermiş değilim.” dedi.  

Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, oda olarak çalışmalarını değerlendirdi. Bu göreve ikinci kez seçildiğini söyleyen Aydın, “Bizim amacımız üreticimize faydalı olabilmek. Geçen ay yapılan genel kurul sonrasında bu göreve ikinci kez seçildim. Bu vesile ile şahsıma ve yönetim kurulumuza destek veren üyelerimize teşekkür ederim. Burada amacımız üreticimize faydalı olabilmek. Bu anlamda Tarım Marketimizdeki çeşitlerimizi zenginleştirdik. Fındık sonuna kadar üreticisine taksitle satış yapan tek ilçe odasıyız. Geçen yıl 50 liraya sattığımız fidanları aşırı artışlara rağmen 60 liraya satıyoruz. Üstelik sattığımız fidanları tüplü satıyoruz. Gübre fiyatlarının dalgalı ve yüksek fiyatlarda olmasına rağmen üreticimizin gübre ihtiyaçlarına karşılık vermeye çalışıyoruz. Fide satış zamanı yaklaşıyor. Bu konuda da üreticimize yardımcı olmaya çalışacağız. Bunlar bir türlü halledilir, fakat geçen ay fındık fiyatlarının 60 lirayı geçmesinin ardından Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek mevcut fiyatın daha üzerinde bir fiyat açıklaması yerine fiyatı düşürmesi hiç iyi olmadı. Burada üretici kazanacaktı. Hepsinden önemlisi bu artışla devletimiz kazanacaktı. TMO devlet adına fındık alıyor. Burada kazanacak olan devlet olduğuna göre Toprak Mahsulleri Ofisinin devreye girerek fiyatları düşürmesine bir anlam vermiş değilim.” diye konuştu.

DOĞRUDAN GELİR DESTEĞİNİN ACİLEN ARTIRILMASI LAZIM

Dünya fındık üretiminin yüzde 75 ini üreten bir ülke ve Türkiye’deki üretimin büyük ir bölümünü Ordu ili olarak üretildiğini söyleyen Aydın,” Fındık bahçeleri babadan oğula devredilmesi sonrasında bölünüyor. Bölünmeler sonrasında insanlar fındık bahçelerinden uzaklaşıyor. Fındık arazileri bölünse de insanlar bahçelerine sahip çıkmaya çalışıyor ama giderler her geçen yıl artıyor. Burada esas olan üreticimizin toprağını tanıyor olması. Yapılacak tahliller sonrasında üretim fazlalaşacak. Bu anlamda fındık üreticimizin toprak tahlili yaptırarak bahçelerine gerekli gübreyi atmalarını öneririm. Burada esas olan fındık üreticisinin gelirini artırmak. Üreticinin geliri artsın ki, gübresini, ilacını alabilsin. Bunun için acilen doğrudan gelir desteğinin artırılması gerekir.” şeklinde konuştu.  

GÜBRE FİYATLARI UÇTU GİTTİ

Aydın sözlerini şöyle bitirdi: “Devletin üreticiye vermiş olduğu doğrudan gelir desteği son 10 yıldır aynı. Bundan 10 yıl önce 10 dönüm arazisi olan birisi almış olduğu doğrudan gelir desteği ile bir tonun üzerinde gübre alabiliyordu. Aynı üretici bugün almış olduğu para ile 3-4 çuval gübre alabiliyor. Bunun acilen halledilmesi gerekir. Burada sadece gübre ve mazot destekleri az çok artırıldı. Doğrudan gelir desteğinin acilen artırılması lazım. Fındık diğer ürünlere benzemiyor. Üretilen fındığın çok büyük bir bölümü yurt dışına ihraç ediliyor. Bu anlamda kazanan sadece fındık üreticisi değil devletimiz olacak.”