Fındık fiyatları dondu kaldı. 24 Ocak Pazartesi fındık fiyatları

TAKİP ET

Fındık fiyatları adeta dondu kaldı. Serbest piyasada fiyatlar bir süredir 32 ile 33 TL arasında gidip geliyor.
Haftanın ilk iş gününde de fiyatlar değişmedi. Ordu’da serbest piyasada 50 randımanlı kabuklu fındık 32 ile 32.5 TL2den işlem görüyor.
KAR VE SOĞUK FINDIĞA YARADI
Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, bu dönemde yağan karın fındığa zarar yerine yararı olduğunu ve soğuklanma ihtiyacını giderdiğini söyledi.
Ordu’yu etkisi altına alan kar yağışı fındık üreticilerini tedirgin ederken, Şensoy, fındığın, yağan karla soğuklanma ihtiyacını giderdiğini dile getirdi.
“Soğuklanma ihtiyacını giderdi”
‘Bölgemizde yaklaşık 10 gündür etkili olan kar yağışıyla beraber fındığımızın soğuklanma ihtiyacı giderilmiş oluyor’ diyen Şensoy, sözlerini şöyle sürdürdü; “Soğuklanma, tüm bitkilerin fizyolojik bir ihtiyacıdır. Geçmiş yıllarda Aralık, Ocak aylarında hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üzerinde seyretmiş ve fındık bitkisinin soğuğa karşı direnci düşmüştü. Ancak bu kez öyle değil. Çünkü bu aylar sıcak geçmedi. Fındık normal seyrinde gidiyor. Üreticilerimiz kar yağdı diye ‘fındığımızı don vuracak’ düşüncesine kapılmasın. Çünkü fındığın özellikle bu dönemde böyle bir kar yağışına ihtiyacı vardı. Şuan fındıkta soğuklanma ihtiyacı denilen durum gerçekleşiyor. Her şey yolunda.”
“Olumsuz bir durum yok”
Havalar sıcak gitseydi, o zaman fındığı büyük bir tehlike bekliyor olacaktı’ diyen Şensoy, sözlerini şöyle tamamladı; “Havalar kış aylarında sıcak giderse, fındık erken patlar ve Özellikle Şubat ve Mart aylarında don riski ortaya çıkar. Ancak şuan böyle bir durum söz konusu değil. Üreticilerimiz müsterih olsun. Zamanında yağan kar ve yaşanan soğuk, fındık için oldukça faydalıdır. Umarım soğuk havalar aynı şekilde devam eder ve fındık soğuklanma ihtiyacını tamamen alarak bahara girer.”
 

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});