Fındık fiyatları ne kadar oldu? 29 Kasım Pazartesi fındık fiyatları

TAKİP ET

Fındık fiyatlarında fırtınadan sonra durgunluk yaşanıyor. Geçen hafta 28 TL’yi gören fiyatlar düşmeye başlamıştı. Yeni haftaya fiyatlar durgun başladı.
Ordu’da 29 Kasım Pazartesi günü serbest piyasada 50 randımanlı kabuklu fındık 26.5 TL’den işlem görüyor. Piyasanın belirsiz olduğu ifade edilerek, fiyatların bir süre bu seviyelerde devam etmesinin beklendiği kaydedildi.
ÜRETİCİ ZARARDA
Fındık fiyatı 26-27 seviyesinde seyrederken bu fiyatların üreticiyi kurtarmadığı görüşü geldi. Ordulu Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, üreticinin büyük bölümünün fındığını 23 TL’den sattığına işaret etti.
Artan maliyet giderleri ve piyasada yaşanan zamlardan sonra fındık fiyatlarının yetersiz kaldığına işaret eden Şensoy,"Eylül ayından bu yana dolar % 50 yükseldi. Fındığımız ise bu dönemde 27 liraya çıktı. Fındığımız bu ülke için üretiliyor. Ancak üreticilerimiz hak ettiği değeri alamıyor. Zaten doların artmasıyla fındığın girdi maliyetleri iki katına çıktı. Üreticinin fındıktan kazandığı para, maliyeti bile karşılamaz oldu. Doların 12 lira seviyesinde olduğu bir yerde fındığımızın hak ettiği rakam da en az 50 lira olmalıdır."
Doların sürekli yükselmesiyle fındığın değerinin iyice azaldığına da dikkat çeken Şensoy, 1 kg. fındığın 2.1 dolar seviyesine kadar gerilediğini dile getirdi.
Gübre fiyatlarının %150-200 zamlandığı bir yerde fındık fiyatının 27 TL olmasının bir anlam ifade etmediğini aktaran Şensoy, üreticinin fındıktan zarar edecek duruma getirildiğini ifade etti.