FINDIK KÜRESEL SERMAYENİN İNSAFINA BIRAKILMAMALI

TAKİP ET

Saadet Partisi İl Başkanı Av. Erkan Temiz, 'Fındık küresel sermayenin insafına bırakılmamalı' dedi.

Temiz fındıkla ilgili değerlendirmelerde bulundu.Temiz’in açıklamaları şöyle;

1999 yılında DSP, MHP-ANAP hükümeti döneminde, IMF ile yapılan 17. Standbay Anlaşması gereğince, Türkiye’deki tüm Tarım satış Kooperatifleri, etkisiz hale getirilmiş, tarımsal desteklemeler ürüne değil, toprağa verilmeye başlanmış, Türk tarımı ve çiftçisi küresel sermayenin insafına terk edilmiştir.

Yanlış yönetilen ve siyasilerin arpalığı olarak kullanılan Fiskobirlik, bu gün tabela kooperatifine dönüşmüş, marketçilik yapmaktan öte, fındık üreticisi için kılını kıpırdatacak durumda değildir.

AKP hükümeti, 13 yıldır, bir yanlışı diğer bir yanlışla düzeltme politikasını fındık içinde uygulamış, üretici kuruluşu Fiskobirlik’in yapısının ve işleyişinin ıslahı yerine TMO’ni piyasaya sokmuş, ancak bu yanlış uygulamalar sorunları çözmek yerine daha da derinleştirmiştir.

TMO’nun piyasadan çekilmesi sonucunda, tamamen serbest piyasa koşullarına terk edilen fındık sektörü, 2015 yılında, Türkiye’nin en büyük fındık ihracatçısı OLTAN FINDIK şirketinin, Avrupa’nın en büyük fındık alıcısı durumunda olan FERRERO isimli şirket tarafından satın alınması sonucunda, küresel emperyalist sermaye, iç piyasaya doğrudan müdahil duruma gelmiştir. Sermaye gücünü kullanarak talebi yavaşlatmış ve fiyatların, maliyetin altına düşmesine sebep olmuştur.

Devlet Derhal Piyasaya Müdahale Etmelidir…!

Bu gün dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri, çiftçisini korumak için tedbirler almakta, özellikle gıdada dışa bağımlılığı azaltmak için üretime destek vermektedir. Bu doğru bir yöntemdir.

Hükümet, tarım politikasını değiştirmeli, IMF ve AB’nin dayatmış olduğu ve üreticimizin sömürülmesine sebep olan her türlü uygulama sonlandırılmalıdır. Bu çerçevede Tarım Satış Kooperatifleri yeniden ıslah edilmelidir. Bu kapsamda FİSKOBİRLİK ıslah edilmeli ve üreticinin, üretimden kaynaklanan gücünü kullanacağı, sermaye karşısında üreticinin pazarlık gücünü temsil edeceği kurum haline getirilmelidir.

Bu gün hemen ve acilen, fındık piyasasına müdahale edilmelidir. Öncelikle Fiskobirlik aracılığıyla piyasaya, taban fiyat uygulaması ile müdahale edilmelidir. Bunu hemen ve acilen yapabilecek tek kurum FİSKOBİRİKTİR. Her türlü fiziki imkana sahiptir.

 

Fındığın geleceği düşünülerek köklü reformlar yapılmalıdır.

Bu çerçevede;

1-Derhal ve acilen LİSANSLI DEPOCULUK düzenlemesi uygulamaya konulmalıdır.

2-Lisansılı depoculukta tek yetkili kurum üretici kuruluşu olan FİSKOBİRLİK olmalıdır.

3-Yapılacak mevzuat düzenlemesinde, gerekli hallerde TABAN FİYAT uygulaması ile piyasaya müdahale edecek şekilde düzenleme yapılmalıdır.

4- Yabancı sermayenin doğrudan iç piyasaya girmiş olması karşısında, yerli sermayenin korunması, rekabetin tesis edilmesi, küresel emperyalist sermayenin ilerleyen zamanlarda yerli şirketleri ele geçirmesine mani olacak şekilde kanuni düzenlemeler yapılmalıdır.

TZOB başkanı Şemsi Bayraktar ile görüşen Tarım bakanının TMO ile fındık alabilir açıklaması sonrasında Karadeniz Fındık İhracatçıları Birliğinin ziyareti sonrasında, bu konunun gündemden çıkarılmış olmasını ibretle takip etmekteyiz ve uyarıyoruz.  Bu yaptığımız bir muhalefet değil, bu gün ortaya çıkan acil durum karşısında çözüm önerileridir.