Fındık sigortası

TAKİP ET

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, mevsimlerin artık değiştiğini ve kışın bile yaz havası yaşanabildiğini belirterek, üreticileri bir afet ve zarar riskine karşı fındıklarını koruma adına tarım sigortası yaptırmaya davet etti.

Özellikle Aralık ve Ocak ayında hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi üreticileri tedirgin ederken, uzmanlar tek çözümün sigorta yaptırarak o fındık sezonunda ürünü garanti altına almak olduğunu söyledi.

Özellikle sıcak havaya aldanan fındık dallarının karanfil açması ve ‘yaprak açmaya doğru ilerlemesi” de üreticilerin bir diğer tedirginliği. Geçtiğimiz yıllarda Mart ayı sonunda ve Nisan ayı içerisinde kar yağarken, birçok ilçede fındık don olayından ötürü zarar görmüştü. Üreticiler aynı sorunlar karşılaşmamak için bu yıl da ürünlerini sigorta yaptırmak için sigorta şirketlerinin kapısını çaldı.

“Şuan kar yağması fındık için iyi”

Hava sıcaklıklarının mevsim normalleri üzerinde seyrettiği Ocak ayında birçok bölgede karanfillerin patladığının altını çizen Şensoy, “Bu yıl üreticilerimiz için riskli geçebilir. Çünkü Aralık ve Ocak ayında sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerindeydi. Havaların sıcak gittiği dönemde karanfillerde patlama oldu. Bu durum sonrası için sıkıntı yaratabilir ancak şuan kar yağmasında bir sakınca yok. Tam tersi fındık soğuklama ihtiyacını karşılıyor.” dedi.

“Tek çözüm var”

Daha önce Mart ve Nisan aylarında yağan kar sonrasında don afeti gerçekleştiğini hatırlatan Şensoy, bu dönemlerin kritik olduğunu ve fındığı garanti altına almak için tarım sigortası yaptırılması gerektiğini savundu.

Şensoy, fındık bahçelerinin bakımlı olması, gübre ve ilaçlarının atılarak güçlü tutulmasının da fındığın don olayından daha az zarar görmesinde etkili olduğunu dile getirdi.