Fındık Tüccarı Bindaş: Üreticiler bu fiyatlara fındık satmamalı

TAKİP ET

Bindaş Fındık Sahibi Yılmaz Bindaş, sezon başında bazı tüccar ve fabrikaların 25 ile 25.50’den açığa fındık sattığını şimdi de alttan fındık alarak açıklarını kapatmaya çalıştıklarını söyledi. Üreticiye çağrıda bulunan Bindaş, “Bu oyuna üretici dur demeli, Bu fiyata fındık satmamalı” dedi.
Fındık sezonuyla ilgili sosyal medya hesabından açıklamalar yapan Bindaş şu değerlendirmelerde bulundu;
İHRACATCILAR HAFTALIK VERİLERİ NEDEN KALDIRDI
2021 sezonu 1 Eylül 2021 itibariyle başladı. İhracatçılar karar aldılar herhalde Karadeniz İhracatçılar Birliğinin internet sitesinde yayınlanan haftalık ihracat rakamlarını yayından kaldırdılar. Artık ihracat rakamlarını onların keyfi geldiği zaman öğreneceğiz. Bize şunu söylemek istiyorlar herhalde, biz önümüzü görelim siz üreticiler ve tüccarlar başınızın çaresine bakın. Kontrol bizde olsun. Ama artık bu oyunlar para etmez kısa süreli bu piyasayı maniple edebilirsiniz ama gerçekler er geç ortaya çıkar. Sizi ayakta tutan üreticiye bu tarz oyunlar bir gün gelir ayağınıza dolanır.

FINDIK TMO’YA KAÇAR
2021 sezonun rekoltesi 650 bin ton olarak Tarım Bakanlığı yayınladı. Ciddi miktarda 2020 fındığı da henüz kayıtlara girmedi. Birde ihracatçıların kendilerinin yaptırdığı 800 bin ton üzerindeki rekolte tahminleri var. İhracatçılar buna güveniyor olacaklar ki fiyatları aşağıda tutma gayretleri ve dirençleri halen devam ediyor. Bence nafile çünkü piyasada direndikleri müddetçe fındık TMO ya kaçacaktır. Bir süre sonra daha yukarılardan fındığa bedel ödemek zorunda kalacaklar.
ÜRETİCİ OYUNU BOZMALI

Sezon başında onlarca tüccar ve fabrika 25 ve 25,50 li rakamlardan açığa fındık sattı. Şimdi alttan findık alıp açıklarını tamamlamaya çalışıyor. Bu oyuna üretici dur demeli kesinlikle fındık satmamalı, üretici sabırlı hareket etmeli, düşük fiyatlara razı olmamalıdır. Ancak zorunlu ihtiyacı kadar fındık satmalıdır. Serbest piyasa arz ve talebe hareket eder. Satış çoksa fiyat düşmesi kaçınılmazdır. Öyle TMO 'nun altındaki fiyatlardan işlem olmamalı gibi saçma düşünceler geçerli değildir. Duygusal olmaya gerek yok herkes aklıselim hareket etmeli yoksa düşük fiyata razı olacağız.