Fındık üreticisine analiz uyarısı!

TAKİP ET

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, üreticilerin toprak analizi yaptırdıktan sonra gübrelerini atması tavsiyesinde bulundu.
İlk azotlu gübreleme zamanının geldiğini söyleyen Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, “Üreticimiz azotlu gübresini atacak ama 21 mi yoksa 26 mı atacak veya kompoze gübrenin hangisinden atması gerekecek bu, toprak analizi sonucu belirlenmesi gerekiyor. Toprak analizi yapıldıktan sonra da uzman bir mühendis bunu yorumlarsa üretici daha kolay bahçesinde uygulama yapabilir” dedi.

“YILDA EN AZ 2 DEFA UYGULANMALI”

“Yılda en az 2 defa azotlu gübre uygulaması yapılmalıdır. Teknik olarak bunu gerektiriyor.” diyen Ziraat Mühendisi Şensoy, “Çünkü azot toprakta çok fazla kalamayan, bünyesi çok hareketli, buharlaşan, yer altı sularına karışan, aynı zamanda bitkinin de kullanmasıyla beraber toprak ortamında çok fazla kalmayan bir gübre çeşidi. O yüzden biz ilk atımı Mart başında, ikinci atımı ise Mayıs sonunda tavsiye ediyoruz” diye konuştu. 

“ÜRETİCİ UYGUN FİYATLIYA YÖNELİYOR”

Gübre fiyatlarının genel olarak 2-3 yıldır çok pahalı olduğundan da bahseden Şensoy, “Üretici istediği fiyatlara ürününü satamıyor ama gübre fiyatları her geçen gün artmaya devam ediyor. Serbest piyasada gübre bayisinde mühendislik yapıyorum ve zorlanıyorum. Kompoze gübrenin tonu 15 bin TL. Ocak başı ise 1 kilo atılıyor. Bir ton gübreye bu ücreti vermek üreticiyi çok zorluyor. Veremiyorlar. O yüzden ya az atıyorlar, yâda daha uygun fiyatlı olan diğer guruplara geçiyorlar. Veya içerisinde sadece 26 can veya 21 amonyum sülfat gübresini tercih ediyorlar. Toprak analizini önemsemeden daha uygun gübre çeşidine geçiyorlar. Bunlar bizim istemediğimiz konular ama üreticimizin ekonomik durumu iyi olmadığından dolayı piyasa bu şekilde gidiyor” şeklinde konuştu. 

“TAVSİYE ETMİYORUZ”

26 can azot gübrenin tonunun ise 7 bin 500 TL olduğunu ifade eden Şensoy, “Diğer gübrelere göre fiyatı uygun. İçerisinde sadece azot var. İçerisinde diğer bitki besin elementleri olmadığı için ilk atımda çok fazla tavsiye etmiyoruz. Bu tür gübreleri Mayıs ayının sonu olan 2. azotlu gübre zamanında kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Üreticiler uygun olduğu için üreticilerimiz bu dönemde de azotlu gübreyi tercih ediyorlar” dedi. 

“AMAÇ GÜZEL AMA MİKTAR DÜŞÜK”

“Devletin üreticilere yatırmış olduğu mazot gübre desteğinde ayni olarak yatırılması çok doğru karar oldu” diyen Şensoy, “Amaç güzel ama miktar düşük. Miktarlar yükseltilirse çok daha iyi olur.”

“GÜBRE ALMAK GİBİ BİR ZORUNLUĞU YOK”

Şensoy, “Üreticinin Başak Kartlarına yatan mazot-gübre desteği ödemeleriyle tarım mağazalarından istedikleri ihtiyaçlarını giderebilir. Gübre almak gibi bir zorunluğu yok istediği tarım ürününü alabilir.”

“Mart ayı içerisindeyiz ve fındığın doğumu güzel” diyen Şensoy, “Şuanda bir sıkıntı gözükmüyor. İnşallah fındığımızın başına bir sıkıntı gelmez” dedi.