Fındık üreticisine toprak tahlili uyarısı

TAKİP ET

Fındıkta daha fazla verim alabilmek için toprak tahlili yapılmasının önemli olduğu vurgulandı. Toprak tahlilinin sonbaharda yapılması gerektiği hatırlatıldı. 
Ordu Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün toprak tahlilleriyle ilgili uyarıları şöyle;
Arazinin bir kenarından başlayarak zik-zak hatlar üzerinde devam edilir. Bu şekilde bahçenin en az 9-10 yerinden toprak kesiti alınmalıdır.
Alınan ve bir yerde biriktirilen bu toprakların içerisindeki taş, yaprak, odun parçaları vs. gibi yabancı maddeler temizlenir.
Büyük kesekler el ile parçalanarak ufalandıktan sonra iyice karıştırılarak harman edilir. Hazırlanan bu topraktan 1 kg kadarı alınarak laboratuvara götürmek üzere bir poşete konulur. Eğer toprak nemli ise gölge bir yerde bir müddet kurutulmalıdır.
TOPRAK NUMUNESİ NEDEN GEREKLİDİR
Fazla gübre atılırsa para boşa gider. 4 Fazla gübre toprağın yapısını bozar. Çevreyi kirletir. 4 Toprağımız için hangi çeşit gübre kullanacağımızı bilemeyiz. 4 Ne kadar gübre atacağımızı bilemeyiz.
TOPRAK NUMUNESİNİ NE ZAMAN ALMALIYIZ?
Toprak örneğinin en ideal alınma zamanı SONBAHAR mevsimidir. Hasattan sonra hemen alınması daha uygundur
TOPRAK NUMUNESİ NERELERDEN ALINMAZ?
Çamurlu yerlerden, 4 Su birikintili çukur ve tümsek yerlerden, 4 Çit ve yol kenarlarından, 4 Harman yerlerinden, 4 Hayvanların sürekli olarak yatmış olduğu yerlerden, 4 Gübre yığını olarak kullanılan yerlerden alınmaz.
TOPRAK NUMUNESİ NE KADAR OLMALIDIR?
Toprak numunesi araziyi temsil edecek şekilde arazinin en az 9-10 değişik noktasından alınmış 1 kg kadar olmalıdır.
TOPRAK NUMUNESİ NASIL ALINMALIDIR?
Toprak örneği almak için önce bel, kürek, kazma, toprak sondası, toprak burgusu gibi aletler hazırlanmalıdır. Arazinin toprak yapısı farklılıklar göstermekteyse, her farklı yapılı kesimden ayrı numune alarak ayrı tahlil yaptırmalıyız.
Fındık bahçesinin sıra üzerinden yani fındık ocaklarının sağ ya da sol tarafından son dalın 40-50 cm dışarısından toprak numunesi alınmalıdır.
Örnek alınacak yerin üst yüzeyi (çimen tabakası) ince bir tabaka halinde otlardan temizlenerek açılır.
Temizlenen bu alanda 25 cm derinliğinde bir çukur açılır. Çukurun bir yüzeyi düzeltilir. Düzeltilen bu yüzeyden kürekle 3-4 cm kalınlığında bir toprak kesiti helva dilimi şeklinde alınır ve bir torba yada temiz bir yüzey (çuval vs) üzerine konulur.