Fındıkta risk sürüyor

TAKİP ET

Ziraat Mühendisi Haluk Şensoy, son günlerde hava sıcaklıklarının mevsim normallerine dönerek soğumasının fındık açısından oldukça önemli olduğunu ancak don riskinin hala devam ettiğini söyledi.

Fındıktaki püsküllemenin iyi olduğunu aktaran Şensoy, yağışın toprağa ve fındığa iyi geldiğine ancak Mart ayındaki olası don olayının ise tehlikeli olabileceğini kaydetti.

“Fındık bahar geldi sanıyor”

Fındığın soğuklanma ihtiyacını almasının don tehlikesine karşı önemli olduğunu aktaran Şensoy, “Soğuklanma ihtiyacı bitkilerin fizyolojik bir isteğidir. Özellikle bu yıl havaların mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyretmesi fındığımızı da sıkıntıya sokmuştur. Havalar kış aylarında sıcak gittiği zaman fındık bunu bahar geldi sanıyor, şımarıyor ve erken patlıyor. Doğada her şey bir denge içindedir. Kış ayında güneş çıkması da bu dengeyi bozacaktır. Kış ayında soğuk olmalı. Kar ve soğuk etkisini coğrafyada göstermezse bundan en zararlı fındığımız çıkar. Zamanında ve mevsiminde yağan kar, yaşanan soğuk hava fındık için oldukça faydalıdır. Bu soğuk havalar fındık için oldukça güzel. Umarım böyle devam eder ve fındık bütün soğuklanma ihtiyacını karşılar.” dedi.

“Soğuklanma yeterli gelmedi”

‘Fındık soğuklanma ihtiyacını yağan karla birlikte tam olarak alamadı’ diyen Şensoy, sözlerini şöyle tamamladı; “Soğuklanma yeterli gelmedi. Ancak herhangi bir don riski de oluşmadı. Yukarı kesimlerde hiçbir sıkıntı yok. Sahil kesimlere zaten kar yağmadı ve eksi derecelere düşmedi. Şuan için bir sıkıntı yok ancak karanfiller patlamaya başladıktan sonra risk başlar. 1-2 hafta sonra yapraklar açmaya başlar ve hava sıcaklığı sıfırın altına düşerse sıkıntı o zaman başlar. Kısacası yaprak açtıktan sonra sıfırın altındaki her derece fındık için risktir.”