Fransızların feneri sosyal tesis olacak

TAKİP ET

Perşembe Belediye Başkanı Mustafa Sayım Tandoğan, Çamburnu Feneri’nin bulunduğu alanda kurulan şantiyeye yönelik yapılan eleştirilere cevap verdi. Şantiyenin Kaleyaka Mahallesi’nde çöken bir yer için Karayolları Müdürlüğünce kurulduğunu belirten Tandoğan, şantiyenin belediye ile ilgili alakası olmadığını söyledi. Fenerin bulunduğu alanın geniş olması nedeniyle şantiyenin söz konusu bölgeye kurulduğunu aktaran Tandoğan, Çamburnu Feneri’nin halka açılacağını açıkladı.

“Eski fener tarihi bir eser olarak oradadır”

Belediye olarak Çamburnu Feneri’ni 10 yıllığına Kıyı Emniyeti Trabzon Bölge Müdürlüğü’nden kiraladıklarını hatırlatan Tandoğan, “Orada tarihi bir yapı var. 1880 yılında Fransızların, Osmanlı Devleti’nin alacağına karşılık yapılmış bir fener. Zamanın teknolojisine göre denizcilere yol göstermiştir. Bunlardan Türkiye’de üç tane var; Mersin, Sinop ve Perşembe… Şu an yeni versiyonuyla uzaktan kumandayla hemen yanında teknolojiye uygun başka bir fener olarak halen aktif olarak görevine devam etmektedir. Eski fener tarihi bir eser olarak oradadır. Biz oranın arazi olarak temizliğini yaptık. Hâlihazır haritasını da yaptıktan sonra, oranın yapısına uygun bir proje geliştireceğiz. Burası tamamen Perşembe Belediyesi’nin sosyal tesisi olacak. Her hangi bir kurum ya da kuruluşa verilmeyecek. Belediyemiz adına PERBEL şirketi işletecek” dedi.

Binalar restore edilecek

Bölgede bulunan binaların restore edileceğini kaydeden Tandoğan, “Orada iki ayrı bina var. Bunların yapılarını inceleceğiz. Binalara uygun olan bir restorasyon uygulayacağız ve ilçemiz turizmine kazandıracağız. Burayı canlandırıp halkımızın hizmetine açmak istiyoruz. Nefes almak isteyen insanlarımızın ailesiyle birlikte dinlenmek, güneşin doğuşunu ve batışını izlemek, yemeklerini yerken, çay kahve içip sohbet etmek inanın ömürlerine ömür katacaktır” diye konuştu.

Yazarlar için köşe oluşturulacak

Çamburnu Feneri’nde kültürel köşe de kurulacağını aktaran Tandoğan, “Ayrıca orada birde yazarlar için sakin bir köşe hazırlayacağız. Yani bir kültürel faaliyet köşesi de hazırlamayı planlıyoruz. Çünkü Ordu’nun ve Perşembe’nin buna ihtiyacı var. Her iki belediyenin de böyle bir sosyal tesisi yok. Umuyorum çok güzel bir mekan olacak. Bunun için de herkesten yargısız infaz değil, destek bekliyoruz” ifadelerinde bulundu. ORDU OLAY ARİF KALAFAT-ÖZEL HABER