Gölköy'de serbest piyasada fındık fiyatı 26 TL'yi buluyor

TAKİP ET

Serbest piyasada fındık fiyatı 23 TL seviyesinde seyrediyor. Ordu’da ilçeler bazında serbest piyasada en yüksek fiyat Gölköy’den geldi.
Gölköy’de çakıldak cinsi yetişen fındıklar yüksek randıman geldikleri için fiyatlar da yüksek oluyor. Gölköy’de çakıldak fındıkların randımanının ortalama 54 ile 56 arasında geldiği ifade edildi. Böylerandımanlı  bir fındığın 25 ve 26 TL’ye satıldığı bildirildi.
Şıhmanoğlu Ticaret’in Sahibi Yusuf Erkoç, Gölköy çakıldak fındığın yüksek randımanlı gelmesiyle nedeniyle tercih edilen bir ürün olduğunu söyledi.
50 randımanlı levant kalite kabuklu fındığın Gölköy’de de 23 TL olduğunu belirten Erkoç,” Burada randıman farkı var. Üreticilerimizin fındığı 54-56 randıman arasında geliyor. Bu da fiyata yansıyor. Ortalama 25 ve 26 TL’ye denk gelmekte. İyi kurutulmuş ve seçilmiş fındıklarda 58-60 randımanı görebiliyoruz. Randıman yükselince fiyatta yükselmiş oluyor. Üreticilerimizden isteğimiz fındıklarını iyi kurutmaları ve içini iyi seçmeleridir” dedi.
Çakıldak Fındık:
 Ordu ilinde yaygın olarak yetiştirilen bu fındık çeşidi Batı Karadeniz bölgesinde Delisava adı ile tanınmakta ve geniş ölçüde üretimi yapılmaktadır.
 Diğer fındık çeşitlerimizden çok daha geç uyandığından ilkbaharın geç donlarından az zarar görmekte, her türlü iklim ve toprak koşullarına kolay uyabilmekte olan bu çeşidin verimi çok yüksektir. 
Oldukça iri ve nispeten uzunca olan meyvelerin lezzet ve kalitesi iyi değildir. Meyve kabuğu açık kahverenkli, 1.2 mm kalınlıkta ve kolay kırılmaktadır. Tabla kısmı geniş, düz ve dışa nispeten bombe yapmıştır. İç meyve kabuk içerisini iyice doldurmuştur. Meyve etine yapışık, damarlı ve kalınca zarları bulunmaktadır. Meyve eti fildişi renkte, gevrek ve göbek boşluğu orta derecede büyüktür. Kabuklu meyve ortalama 18.41 mm uzunluk ve 17,76 mm genişliktedir. 580-610 adet kabuklu fındık 1 kg gelmektedir. Randımanı % 52-54 ve yağ oranı % 58-63'dür. Genellikle 4'lü çotanak oluşturmakta ve zurufları meyve boyunun 1,5 katı büyüklüktedir.