GRİP ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

TAKİP ET

Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç. Dr. Özgür Enginyurt, alınan üç örnekten birinde domuz gribi virüsüne rastlanıldığını söyledi..

Gribin önemli bir sağlık sorunu olduğuna vurgu yapan Enginyurt “ Bunu ejderha gribi yada de canavar gribi olarak adlandırmanın anlamı yok” dedi.

Kış mevsiminin önemli hastalıklarının başında gripler geliyor. Ancak son günlerde Ordu’ da grip vakasında büyük bir artış gündeme geldi.Alınan numunelerde kamuoyunda domuz gribi olarakta bilinen H1N1 virüslerine sıkça rastlanılıyor.

Ordu Tabipler Odası Başkanı Doç Dr. Özgür Enginyurt:”Domuz gribin de isime takılmayalım. Domuz gribi diye isimlendirmek yanlış. Çünkü domuz gribi normal gripten farklı değil. Domuz gribi de gribin bir alt türüdür. 2009 yılında ilk kez çıktığı için insanlar bağışık değildi  ağır geçirdi. Artık dünyadaki bütün insanlar bu virüse karşı bağışık sistemi gelişti. Domuz gribi virüsü artık diğer virüslerden farklı değil. Zaten normal virüsün bir alt grubu “dedi.

Türkiye’de geçen yıl alınan örneklerin üçte birinde  domuz gribi virüsüne rastlanıldığını belirten Doç. Dr. Enginyurt;”Bu şu demek oluyor ki  yüz binlerce domuz gribi virüsü var. Dünya artık domuz gribi ismini kullanmıyor. Gripten ölünebilinir. Gripten ölündüğü kadar domuz gribinden de ölünür. Grip zaten başlı başına önemli bir sağlık sorunudur. Bunun adını ejderha gribi veya canavar gribi olarak söylemeye gerek yok. Grip zaten tehlikeli bir hastalık .Diğer grip ne kadar öldürücüyse H1N1 virüsü de aynı derece öldürücüdür. Önlemler aynıdır. Ellerimizi sık sık yıkamalıyız. İyi dinleneceğiz. İyi besleneceğiz. Ayrıca aşı yaptırmalıyız. Aşısının mevsimi yoktur. Her zaman grip aşısı olunabilir. Olduğumuz aşı da H1N1 virüsüne karşı da antijen vardır yani eczanelerden aldığımız grip aşısı da H1N1 virüsüne karşı etkilidir” şeklinde konuştu.