Güncel fındık fiyatları

TAKİP ET

Bugün 7 Kasım Pazar Ordu’da serbest piyasada fındık fiyatları kaç TL’den işlem görüyor. Kasım ayının ilk haftası fındık fiyatlarında bir değişiklik yaşanmadı.
Ordu’da Altınordu, Perşembe, Fatsa, Ünye, İkizce, Çatalpınar, Akkuş, Çaybaşı, Çamaş, Korgan, Kumru, Kabataş, Aybastı, Gülyalı, Ulubey, Gürgentepe, Gölköy, Kabadüz ve Mesudiye’de 50 randımanlı kabuklu fındık 24 ile 24.10 TL’den işlem görmekte.
Fındık fiyatları beklenen artışı göstermese de girdi fiyatlarındaki artış dikkat çekiyor. Fındık üretimi için önemli kalemlerden birsi de gübre. Gübre fiyatlarında ki artış fındık üreticisini zor durumda bırakıyor.
TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Giresun Milletvekili Necati Tığlı “Tarım ve Orman Bakanı tarafından 2023 bütçesinden yapılacak gübre destekleri yüzde 100 artırılacak sözüyle sanki şimdi artırılacak, artırılmış gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Hal bu ki, üreticimizin ekimini dikimini yaptığı, hasat ettiği, hatta sattığı ürün için 2021 tarımsal destekleri bile açıklanmadı. 2021 yılında hangi ürüne ne kadar destek sağlanacağına ilişkin karar bugüne kadar Resmî Gazete yayınlanmadı. Herhalde sayın Bakan en iyi savunma hücumdur diye düşünüyor olacak ki çıkıp, 2023 bütçesinden ödenecek desteği yüzde 100 artırma müjdesi veriyor” dedi.
Sen önce bu yıl ürününü toplayan satan bir sonraki yıl için hazırlık yapan üreticiye destek ver. Gübre şimdi lazım iki yıl sonrasına hâlâ o koltuktaysan bakarsın, şimdi sallayıp durma diyerek Tarım Bakanını eleştiren Tığlı, “girdi maliyetleri iki üç katına çıkmış, yaşanan gıda enflasyonu ortada, gübrenin fiyatı yüzde 200 artmış, Ama Tarım Bakanı çıkmış iki yıl sonra yapılacak gübre desteğini 3 yıl önceki desteğin iki katına çıkaracağım diyor. Ne yani siz çiftçiye iki yıl fındık üretme, ya da iki yıl destek yok gübre kullanma mı diyorsun? Pekâlâ fındık üreticisinin henüz Resmî Gazetede yayınlanmayan 2021 yılı gübre desteğini bir kuruş dahi artırmadığını da söylesene. Ayıp bari bu açıklamayı yapma” çıkışını yaptı.
2021 yılı için yalnızca buğday, arpa, çavdar, yulaf, tritikale de gübre desteğinin dekar başına yüzde 25 artacağına işaret eden CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “Fındık, çeltik, kütlü pamuk, nohut, kuru fasulye, mercimek, patates, yağlık ayçiçeği, soya, dane mısır, kuru soğan, kanola, aspir, yaş çay, yem bitkileri, zeytin ve diğer ürünlerde 2021 ürünü gübre desteğinde bir artış olmayacak. Bu ürünlerde 2022 için 2023 bütçesinden yapılacak destek dekar başına 8 liradan 16 liraya çıkarılacak onu anlatıyor. Yani “dağ fare doğuracak” dedi. Tarım ve Orman Bakanının 2021 yılında 2022 bütçesinden yapılacak tarım desteklerinde enflasyonun oldukça altında yalnızca yüzde 12 civarında bir artış yapılacağını ise satır aralarına gizliyor. Lafa baksan tarım desteğini yüzde 100 artırdı sanırsın. Enflasyon, dövizde artış girdi maliyetlerinin fahiş artışı gıda fiyatlarının bu derece artışı karşısında dünyada fiyatı düşen tek ürün olma özelliğine sahip fındık üreticisinin henüz alamadığı 2021 gübre desteğinde kaç kuruş artış yaptın, bir söyler misiniz? Fındık üreticisi ne verdiğinizi iktidardan ne kadar destek gördüğünü çok iyi biliyor. Böyle alay eder gibi sözlerle gerçekleri gizleyemezsiniz” ifadelerine yer verdi.