Hollanda'dan Ordu'ya fındık için geldiler

TAKİP ET

World Wide Opportunities on Organic Farms (WWOOF - Organik Çiftliklerde Dünya Çapında Fırsatlar), Türkiye'de bilinen adıyla Tarım-Turizm-Takas (TaTuTa) kapsamında Hollanda’dan Ordu’nun İkizce ilçesine gelen Jamaika ve Hollandalı çift, organik tarım yapan üreticiyle birlikte fındığın toplamasından harmanlamasına her aşamasını uygulamalı yaparak öğrendi.

Organik fındık üreticisi Hayati Çalık misafir etti

İkizce ilçesi Düzpelit Mahallesi’nde Organik Yaşam Alanında 17 yıldır organik tarım yapan üretici Hayati Çalık, doğa dostu tarımsal üretim alanlarında yaşama ve öğrenme fırsatı sunarak ekolojik tarım uygulamaları hakkında farkındalık yaratmak için İngiltere’de kurulan WWOOF Federasyonu sistemine girdi. TaTuTa/WWOOF Türkiye üyesi olan üretici Hayati Çalık, sistemin üyesi olan Indigo Janka ve Felix Ter Hark’ı bir hafta süre ile misafir ederek organik fındık tarımını öğretti.

Çok yararlı bir ilişki…

Hayati Çalık konuyla ilgili olarak şunları söyledi; “Yaklaşık 100 dönüm arazimiz var. Bu araziye 17 yıldır kimyasal girmiyor. İngiltere merkezli WWOOF isimli bir sivil toplum örgütü var. Tüm Avrupa ülkelerinde kendi WWOOF’u var. WWOOF organik çiftliklerde hafta sonu tatili şeklinde başladı ve genişledi. Biz de bu organizasyona dahil olduk. WWOOF Türkiye Ta Tu Ta; Tarım Turizm Takas anlamına geliyor. Gelen ziyaretçilerimiz fındığın toplama, patoz, kurutma gibi fındığın her aşamasında bulunuyorlar. Dünyanın her yerinden sisteme girip çiftlikler beğeniyorlar. Bu yıl gelen misafirlerimizin biri Hollandalı, diğeri Jamaikalı ama Hollanda’da yaşıyor. Buradaki amaç tarımı yerinde öğrenmek ve kültürel alışveriş. Kültürlerin alışverişi çok önemli. Kültürlerimiz de çok çok farklı değil. Birbirleri ile uyum sağlıyorlar. Çünkü bu projenin içinde yer alanlar Dünyaya aynı pencereden bakıyorlar.

Misafirlerimiz çok çalışıyorlar

Sabah erkenden kalkılıyor, 7’de kahvaltı yapılıyor. Daha sonra bahçeye gidiliyor. Öğleye kadar çalışıyorlar. Ama belli bir disiplinleri var. Ondan hiç şaşmıyorlar. Kahvaltı hazırlamaya, yemek yapmaya, masayı hazırlamaya, bulaşıkları kaldırmaya, makineye koymaya ve temizlemeye her şeye yardımcı oluyorlar. Bunun dışında bizim organik bahçelerimiz de var. Çilek topluyorlar, bahçede sebze topluyoruz. Bahçede çalışılıyor. Organik çiftliklerde ne yapılıyorsa beraber aynı işi yapıyoruz. Her şeyi paylaşıyoruz. Organik tarımın yaygınlaşması için uğraşıyoruz. Organik beslenilebileceğini göstermeye çalışıyoruz. Hep ticari ve parasal bakmamak gerekiyor. Eğer sağlıklı beslenemezsek para da bir işe yaramıyor.”

Indigo Janka: Hem tanıyor, hem öğreniyoruz

Jamaikalı olup Hollanda’da yaşayan Indigo Janka; organik bahçe hakkında tecrübe kazanmak için bu sisteme dahil olduğunu ifade ederek, “Seyahatimiz süresince bu hareketlilik faaliyetini gerçekleştiriyoruz. Böylelikle değişik kültürleri tanıma imkanı buluyoruz ve organik tarım hakkında daha fazla şey öğreniyoruz. Biz buraya fındık yetiştirmeyi öğrenmek için geldik ve çok güzel karşılandık. Kendimizi bir aile üyesi gibi hissediyoruz. Çok güzel zaman geçiriyoruz. Buraya gelene kadar hiç fındık toplamadık. Fındık toplamak oldukça zor. Çünkü sıcak. Ama insanlar çok hızlı. Biz biraz yavaş kalıyoruz. Biraz daha çalışmamız gerekiyor. Fındık toplamak faaliyetimiz içindeki her şey, misafirperverlik harika.” diye konuştu.

Felix Ter Hark: Fındık toplamak oldukça yoğun ve zor…

Kız arkadaşı ile Dünya seyahati yaptıklarını anlatan Felix Ter Hark, “Seyahatimize Hollanda’dan başladık. Aslında Dünya gezisi yapıyoruz. Şuana kadar 4 aydır Türkiye’deyiz. Şimdiye kadar İstanbul, Bursa, Fethiye’yi gezdik. İkizce küçük bir kasaba. Fakat bütün kasaba fındıkla dolu. Kısaca her şey fındıkla ilgili. İkizce’de hayat çok güzel. Her zaman insanlar buyurun, oturun, çay ve kahve için diye çağırıyorlar. İnsanlar çok misafirperver. Gerçekten insanlara saygı duyuyorum. Zor bir iş yapıyorlar. Fındık toplamak oldukça yoğun bir iş. Önce ağaçları sallıyorsunuz. Ağaçtan düşürüyorsunuz. Daha sonra yerden toplayıp, buraya taşıyorsunuz. Sonra kurutuyorsunuz. Ayıklıyorsunuz. Süreç gerçekten zor ve çok iş var.  Çok çalışın ve en iyisini yiyin. Biz gerçekten çok şanslı olduğumuzu düşünüyoruz. Burada fındık yetiştirme ile ilgili her şeyi tecrübe edebiliyoruz. Bunun yanı sıra birçok meyveleri tadabiliyoruz ve her şey gerçekten organik üretiliyor.” diye konuştu.
Ünye KENT Haber