KALBİNE BALON YÖNTEMİYLE MÜDAHALE EDİLDİ

TAKİP ET

Bölgede Kardiyoloji ve Kalp Damar Cerrahisi Bölümlerinde gerçekleştirilen özellikli operasyonlar ile adından söz ettiren Medical Park Ordu Hastanesi başarılı bir operasyona daha imza attı.

Medical Park Ordu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı  Dr. Turgay Burucu ve ekibinin gerçekleştirdiği operasyonla 43 yaşındaki Semra Dönmez’ in mitral kapağındaki darlık balon yöntemiyle giderildi.

Ünye’de ev hanımı olarak yaşayan evli ve iki çocuk annesi 43 yaşındaki Semra Dönmez uzun yıllardır nefes darlığı şikayetiyle astım tedavisi görüyordu. Nefes darlığı şikayetiyle yakınları tarafından acil olarak yaşadığı yerde bulunan bir hastaneye kaldırılan Semra Dönmez solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlanarak yakınlarının isteği üzerine ambulansla Medical Park Ordu Hastanesi’ne sevk edildi. Burada bir süre yoğun bakımda tedavi gören hastanın yapılan tetkiklerinin sonucunda kalp kapağında darlık olduğu tespit edildi. Bunun üzerine Semra Dönmez’e Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu ve ekibi tarafından kalp kapağının kapalı yöntemle genişletilmeye uygun olması nedeniyle Ordu’da ilk defa uygulanan bir yöntemle, ameliyatsız olarak balonla genişletme işlemi uygulandı. Başarılı geçen bir operasyonun sonucunda Semra Dönmez ’in kalp kapağındaki darlık genişletilerek uygun seviyeye getirildi.  

ÇOCUKLUK ÇAĞINDA GEÇİRİLEN AKUT ROMATİZMAL ATEŞE DİKKAT

Operasyonu gerçekleştiren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Turgay Burucu ise şu bilgileri verdi: “Hasta nefes darlığı şikayeti ile birçok doktora başvurmuş. Hastamıza astım tedavisi uygulandığı için kalp kapağındaki soruna yönelik herhangi bir tedavi uygulanmamış. Kalp kapak darlığı, genellikle 5-15 yaş arasında görülen çocukluk çağı hastalığı olan 'akut romatizmal ateş' hastalığının kalp kapaklarını tutmasına bağlı olarak kişinin daha sonraki dönemlerinde belirti veren bir kalp hastalığıdır. Kalp kapak darlığının en büyük belirtisi nefes darlığıdır. Yıllar geçtikçe kapak darlığının artması nedeniyle nefes darlığı daha da şiddetli hissedilir. Bu hastalar genellikle nefes darlığı şikayetiyle Göğüs Hastalıkları Uzmanlarına başvururlar ve Astım ya da KOAH tedavisi alabilirler. Nefes darlığı dolayısıyla Astım veya KOAH tedavisi aldığı halde şikayetleri düzelmeyen hastaların kalp kapak sağlıklarını kontrol ettirmek için bir Kardiyoloji Uzmanına başvurmaları faydalı olacaktır. Çünkü uzun süreli nefes darlığına yönelik Astım, KOAH gibi hastalıkların tedavisinin alınması mevcut olan kalp kapak darlığının tedavisinde geç kalınarak artmasına ve ileriki dönemde tedavinin daha da zorlaşmasına sebep olabilir.  Bizim hastamız da gördüğü astım tedavisine rağmen şikayetleri geçmeyen bir hastaydı. Hastamız nefes darlığı şikayeti giderek arttığı için ailesi tarafından acil olarak hastaneye kaldırılmış. Solunum yetmezliği nedeniyle solunum cihazına bağlanarak hastanemize sevki yapılmış.”

ÖZELLİKLİ MERKEZLERDE, DENEYİMLİ BİR KADRO İLE UYGULANAN BİR YÖNTEMDİR.  

Uzm. Dr. Turgay Burucu; sözlerine şöyle devam etti: “Hastamızın yoğun bakımdaki tedavisi sırasında yaptığımız tetkiklerinde kalp kapağında darlık olduğunu tespit ettik. Herhangi bir cerrahi işlem uygulamadan hastamızın kasık damarlarından girerek balon yöntemiyle 1 cm’ den az olan kalp kapağının genişliğini olması gereken seviyeye getirdik.  Hastamızı işlemin ertesi günü sağlığına kavuşmuş bir şekilde hastanemizden taburcu ettik. Sadece özellikli merkezlerde uygun ekipman ve deneyimli bir kadro ile uygulanabilen bu yöntem, koşulları sağlayan hastalarda açık kalp ameliyatlarına gereksinim duyulmadan, minimal riskle ve hastanede kalış süresini bir güne indiren bir yöntemdir. Ancak bu yöntem herkese uygulanabilen bir yöntem değildir. Balon tedavisine uygun kapak yapısına sahip hastalarda tercih edilen bir yöntemdir.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Uygulanan işlem sonrası sağlığına kavuştuğu için çok mutlu olduğunu söyleyen Semra Dönmez ise “İşlem sonrası yıllardır çektiğim nefes darlığı şikayetimden kurtuldum. Başta beni sağlığıma kavuşturduğu için doktorum Uzm. Dr. Turgay Burucu’ ya ve tedavim süresince benimle ilgilenen hastane personeline teşekkür ederim.”dedi.