Karadeniz'de deprem olasılığı kalecinin gol atması gibi

TAKİP ET

Ordulu Jeoloji Mühendisi Erol Genç, Karadeniz Bölgesi depremselliği ile ilgili bilgi notu paylaştı.

Genç, kendi sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Karadeniz Bölgesiyle ilgili yapılan çalışmaları anlattı.

Jeoloji Mühendisi Erol Genç şunları paylaştı;

KARADENİZ BÖLGESİ DEPREMSELLİĞİ BİLGİ NOTU

06.02.2023 tarihinde, ülkemizin 11 ilinde   meydana gelen depremler moralimizi bozdu, depremin ardından çeşitli bilim adamlarınca yapılan açıklamalar kafamızı karıştırdı. Çok sayıda insanımızı, değerlerimizi kaybettik. Ardından Orta Anadolu’da da  büyüklüğü 6.0  ve  daha düşük    bir çok deprem meydana geldi. Daha sonra Karadeniz açıklarında, Marmara’da, Ege’de büyüklüğü 4.0 geçmeyen depremler kaydedildi.

Bu depremler Ülkemizdeki insanları tedirgin ediyor. Biz unutmaya alışkın olsak da Deprem kendini unutturmuyor.

Gerek AFAD’ın gerekse MTA’nın aktif diri fay haritasında Karadeniz bölgesinin Güneyinden geçen ve dünyanın en önemli doğrultu atımlı faylarından biri olan doğu Karadeniz fay zonu dışında aktif fay görülmese de KTÜ Jeoloji bölümü Öğretim üyeleri öyle düşünmüyor.

KTÜ jeoloji bölümünden Prof.Dr. Yener Eyüboğlu, Prof Dr. Osman Bektaş   ve Hakan Ersoy,KTÜ İnşaat fakültesinden  Ahmet Can Altunışık, KTÜ jeofizik bölümünden  Doç.Dr.Ali Erden Babacan  tarafından  2011 yılında  yayınlanan bilgi notunda    ,   Karadeniz içinde kıyıya paralel  uzanan   ve Ordu,Trabzon ve Rize illerinde ise  kıyıya dik ters  faylardan   bahsedilmektedir.

Öğretim üyeleri bu fayların Karadeniz’de yapılan doğal gaz ve petrol araştırmaları için yapılan   sismik  araştırmalar sırasında tespit edilen örtülü  faylar olduğunu belirtmektedir.

Bu faylar Fiziki olarak tesbit edilememiş bu nedenle haritalanmamışlardır. Prof.Dr. Yener EYÜBOĞLU 2021 yılında (https://www.youtube.com/watch?v=Rcjb3EbHq6s)    ve  06.03.2023 yılında  (https://www.youtube.com/watch?v=N69GmG-eG_4) çeşitli toplantılarda  yaptığı açıklamalarda,Karadaki fay hatlarının çok iyi bir şekilde haritalandığını ancak Deniz içindeki fay hatlarının araştırılmasının zayıf kaldığını belirterek  Karadeniz içinden geçen fayların  Bartın’da 1968 yılında  ,   6.6 büyüklüğünde deprem ürettiğini hatırlatmaktadır.

Her ne kadar Sn. Eyüboğlu Karadeniz’deki deprem olasılığını,” Kalecinin Gol atması “gibi  bir örneklemeyle anlatsa da Bu iddiaların   Ciddiye alınması gerektiğini düşünüyorum.