Kojenerasyon Nedir ve Nasıl Çalışır?

TAKİP ET

Kojenerasyon; biyokütle, doğal gaz veya biyogaz gibi kaynaklardan elde edilen ısı ve elektrik üretiminin uygun hale getirilmesidir. Bu sistemde yüksek verimlilik ön plandadır. Elektrik ve ısı eş zamanlı olarak üretilebilir. Yalnızca elektrik üreten standart bir termik santralin verimliliği kojenerasyon sistemleri sayesinde artış gösterebilir.

Bu sisteme sahip güç sistemleri farklı olarak gaz ve buhar türbinlerinin ikisini de bünyesinde taşır. Enerjinin verimli ve etkili bir şekilde kullanılmasının önemli olduğu süreçlerde kojenerasyon sistemlerinden destek alınabilir. Enerji bu sayede bir formdan diğerine dönüştürülebilirken en yüksek verimlilik elde edilmeye çalışılır.

Özel sistemler yalnızca santral bazlı değil, fabrikalar ve bazı ticari işletmeleri de kapsar. Sistemde elektrik ve ısı çıkışı alındığından dolayı büyük işletmeler kojenerasyonu tercih edebilirler. Kojenerasyon sistemlerinde elektrik, doğalgaz ve kömür için ayrı masraf kalemleri yerine tek bir yakıt tutarı ödenir.

Kojenerasyon Sistemi Nasıl Çalışır?

Kojenerasyon sistemlerinin çalışma prensipleri termik santrallere benzer. Birleşik ısı ve güç sisteminin çalışması pratiktir. Kompresörler dışarıdan aldıkları havayı basınçlandırır ve yanma odasına iletir. Yanma odasına yakıt gönderildikten sonra yanma ile meydana gelen yüksek enerjili ve basıncı gaz karışımı hava filtresinden geçer. Böylelikle gaz türbininin dönmesini sağlayarak elektrik üretimini mümkün hale getirir.

Ortaya çıkan atık yanma ürünleri atık ısı geri kazanım ünitesindeki ısı değiştiricisine gönderilebilir. Atık ısı geri kazanım ünitesindeki basınçlı su yanma ürünleriyle yüksek sıcaklıkta kızgın buhar fazına gelene kadar ısıtılır. Buharın bir kısmı ısınma veya sıcak su ihtiyacı için tercih edilebilir haldedir.

Buharın diğer kalan kısımları sistemdeki buhar türbinlerine gönderilir ve tekrar elektrik üretimine imza atılır. Atık ısının tekrar elektrik üretiminde kullanılmasıyla birlikte kojenerasyonun yüksek verimliliği ortaya çıkar. Bu sistemler aynı zamanda geniş kullanım alanları ile dikkat çeker.

Merkezi güç üretim santrali, fabrika, atölye, sanayi ve üretim tesisi, otel, hastane, site, alışveriş merkezi, okul, iş merkezi, apartman, stadyum ve daha pek çok farklı alanda kojenerasyon sistemi tercih edilebilir. Bu sistem ayrıca enerji tüketimi noktasında da bir hayli önemlidir.