Kurban alacaklara uyarı geldi

TAKİP ET

Ordu Veteriner Hekimler Odası Başkanı Taner Canbulut, kurban kesecek vatandaşların hayvanda bir gariplik görmeleri halinde mutlaka bir veteriner hekime başvurmaları gerektiğini söyledi.

İllerde vali başkanlığında Veteriner Hekim Odası, tarım müdürlüğü, sağlık müdürlüğü gibi kurumların katılımıyla kurban komisyonları kurulduğunu ve kuralların yayınlandığını hatırlatan Canbulut; “İşin dini tarafında yorum yapmam uygun olmaz. Ancak dini açıdan ‘kesilecek kurbanın sağlıklı olması gerekiyor’ deniliyor. Bu bir emirse, mesele bitmiştir. Kurbanlık alacak insanlar hayvanın dişine, tırnaklarına bakarlar. Kanlı kötü bir burun akıntısı ya da ağzından ip gibi akıntı geliyor mu? Hayvanın dışkısı, idrarı kanlı ya da pis kokulu mu? Bunlara baksınlar cebir gariplik hissettikleri zaman en yakın veteriner hekimlere başvursunlar” dedi.


“Sağlıklı olması lazım”

Vatandaşların kesim öncesinde ya da esnasında kanda, ette veya iç organlarda normalin dışında şüpheli bazı renk ve oluşumlar görmeleri halinde mutlaka veteriner hekime danışsınlar diyen Canbulut, şu bilgileri verdi;

“Geçtiğimiz dönemde ilçelerimizden birinde şarbonlu bir hayvanı kestiler, bir kişi öldü, birkaç kişi de tedavi oldu. Ordumuzda daha önceki yıllarda da şarbon görülmüştür. Osmanlı’dan beri kayıtlarda mevcuttur. Perşembe’de 30-40 yılda bir patlar. Biz hep hayvan sağlığı açısından konuşuyoruz ama konu sadece hayvan sağlığı değildir. Veteriner hekimler, hayvan sağlığı doktoru değil, insan sağlığı doktorudur. Çünkü sen koruyucu hekimlik yapmazsan, hastalık olduktan sonra devlete maliyeti çok fazla olur. Basit bir ilaçla önlenebilecek valf büyük hastalıklara neden olabilir. Ya da bir kedinin bağırsağında yaşayan toksoplazma bir kadına düşük yaptırabilir. Bunun maddi değerini ölçebilir misiniz? Ama bunun kedideki karşılığı 20 lira. Bazı şeylerde bilime önem vermek gerekir.”