Market çalışanları örgütleniyor

TAKİP ET

Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube'nin yaklaşık 3 ay önce Ordu’da yerel bir market zincirinde işçilerin isteği üzerine başlattığı örgütlenme çalışmaları devam ederken, yöneticiler tarafından bazı çalışanların işten çıkarıldığı, birçoğunun da tehdit ve mobbing yoluyla işten çıkarılmaya zorlandığı iddia edildi.
Ordu Olay Gazetesi’nde yer alan habere göre; Tez-Koop-İş Sendikası Samsun Şube Başkanı Tarık Sayın, mağazalarında çalışanların sendikaya üye olmak istemesine karşın yöneticilerin çeşitli baskılar uygulayarak buna engel olmaya çalıştığını söyledi. Mobbing davaları başlattıklarını belirten Sayın, uyarıları dikkate almamaları durumunda da mağaza önlerinde eylemsellik kararı alacaklarını ifade etti.
“Sorgu odaları”
Sayın, çalışanların işten çıkarılmaya zorlandığını aktararak, “Yaklaşık 3 ay önce Ordu’da yerel bir market mağazalarında örgütlenme çalışması başlattık. Örgütlemeye başladığımızda herhangi bir işten çıkarma olduğunda gerekli önlemleri alacağımızı Ordu'da bulunan 24 sivil toplum örgütü ile yapmış olduğumuz toplantıda yöneticilerine duyurduk. Yöneticiler gelenek haline getirmiş olduğu ve yıllarca işten çıkarma yönteminde kullandığı, sorgu odalarında işçi arkadaşlarımızı şimdi de sendikaya karşı sudan sebeplerle, baskılar uygulayarak işten çıkarmakta. Son dönemde bu baskıların şiddetli bir şekilde arttığını ve çalışanlara karşı farklı baskıların uygulandığını görüyoruz. Yaklaşık 3 ay önce ve ondan sonra yaptığımız toplantılarda da bunu defalarca dile getirdik. Ama görüyoruz ki, yöneticiler geleneğe halen devam ediyor ve bizim bu konudaki ciddiyetimizin idrak edilmemiş olduğu ortadır. Sürecin devamı halinde, mağaza önünde eylemsellik kararı verilmiştir. Bu son uyarımızdır. Avukatlarımız hukuki süreci takip ederken, biz ise eylemsellik sürecine geçeceğiz. Umarız bu son uyarılarımızı dikkate alırlar” diye konuştu.
“Mobbing uygulanıyor”
İşten çıkmaya zorlandığını aktaran işçi Levent Demirel'in ise, “Günde 8 saat çalışıyoruz gibi görünse de öyle değil. Ben uzun yol şoförüyüm. Yeri geliyor, 40-45 saat araçtan hiç inmiyorum. Hafta sonumuz-bayram tatilimiz yok. Yıllık izin de yok. 6.5 yıldır şoför olarak görev yapıyorum. Buna rağmen ilk 2 yıl reyon görevlisi olarak gösterildim. Trafik cezaları yiyoruz, bunu maaşımızdan kesiyorlar. Maaşlarımızda avans yazıyor ama bize yatmıyor. Mesai ödemiyorlar, harcırahlarda sıkıntı çıkıyor. Çalışanlara baskı var. Mobbing uygulanıyor. Motivasyon toplantılarında sistematik bir şekilde psikolojik baskı yapılıyor ama sizi hiç dinlemiyorlar. Bugüne kadar biz hiç banka promosyonu almadık. Herkesi farklı görevlerde de çalıştırıyorlar” iddialarında bulundu.
"Sudan sebeplerle işten çıkarıyorlar"
Psikolojik baskılar sonucu işten ayrıldığını belirten Tolga Bahtiyar da, “İşçiyi ofiste tecrit ediyorlar. Bir kişiyi işten çıkarmaya karar verdiklerinde o kişiyi son bir ayda zor işlerde çalıştırıyorlar. Bir reyonda 5 kişi çalışıyorsa, sizi o reyona tek başına veriyorlar. İtiraz ettiğinizde size tutanak tutuyorlar. Ofiste savunma alıyorlar ama kendi dediklerine imza attırıyorlar. Haftalık iznini istediği zaman iptal ettirebilir ama sen içerdeki haftalık iznini alamazsın. 2017 yılından olan iznimi 2019 yılında kullandım. İşten çıkarmadan bir gün önce bana sen sendikalı mısın diye sordular. Üye olursanız işten çıkarılacaksınız dediler. Bu iş tehdide kadar gitti. Çalışanlara tazminat vermeyeceklerini belirtiyorlar. Müdürlere talimat vereceğini, çalışanlarda kusur bulacağını söylüyorlar” ifadelerini kullandı.
Öte yandan Tez-Koop İş Sendika Avukatı Pınar Alaçamlı, söz konusu firma hakkında hukuki süreç başlattıklarını söyledi. ORDU OLAY