MARS'TAN SONRA SIRA BAŞKA GEZEGENLERDE

TAKİP ET

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nde (NASA) Jet Propulsion Laboratory (JPL) bölümünde çalışan ve aynı zamanda Ordu'lu olan Türk Astronomi Derneği üyesi Dr. Umut YILDIZ, Ordu Üniversitei'nde 'Gözlem Teknolojileri, Büyük Veri ve Uzay Araştırma Robotları' konulu konferans verdi.

Konferansa;  Üniversite Rektör Vekili Prof. Dr. Fikri BALTA, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tevfik NOYAN, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Öznur ERGEN AKÇİN, Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Tuğba ÖZBUCAK ve Doç. Dr. Necip Fazıl DURU,  ODÜ’lü akademisyen, öğrenciler ve ortaöğretimde okuyan öğrenciler katıldı.

Konuşmasında NASA’nın günümüz ve gelecek uzay araştırma robot projelerinden ve bunun yanı sıra astronomide yıldız oluşumu araştırmalarında kullanılan milimetre dalgaboyu gözlem teknolojisine, gelecek teleskop planları ve bunların uygulama alanlarına dair pek çok konuya değinen Dr. Umut YILDIZ;” “Günümüzde Güneş Sistemi’ndeki gezegen ve uyduların araştırılmasında robotların önemi gittikçe artmaktadır. Komşumuz Mars’a yıllardır gönderilen robotlar, hem oradaki koşulları gösteren binlerce fotoğraf sağladığı gibi, hem de yanlarında taşıdıkları portatif laboratuvarlar sayesinde Mars hakkında birçok bilgi almamızı sağlıyor. NASA, sadece Mars’a değil, başka gezegen ve uydulara da robot göndermeyi planlamaktadır.” dedi. 

Dr. Umut YILDIZ konuşmasının devamında, aslında uzayın herkese ulaşılmaz göründüğünü ve özellikle Türkiye’de uzay ile ilgili iş alanlarının çok az olduğunu, çoğu öğrencinin böyle bir alanın varlığından bile haberdar olmadan okulunu bitirdiğini buna rağmen uzay ile ilgili mesleklerin gelecekte çok daha dikkat çekececeğini belirterek; “Demek istediğim elbette ki uzay denince akla sadece astronomi bölümleri gelmemeli yani, astrokimya, astrobiyoloji, astroarkeoloji, gezegen jeolojisi, uzay hukuku, uzay işletmesi, uzay tıbbı, uzay psikolojisi, su bilimleri ve mühendisliğin neredeyse her dalı gibi birçok mesleğin aslında uzay versiyonları var. Eğer ki uzaya karşı biraz ilginiz varsa, bunu kendi mesleğinizle birleştirirseniz çok ilginç ve zevk alacağınız disiplinler arası işler ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

Konferansın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fikri BALTA ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Öznur ERGEN AKÇİN Dr. Umut YILDIZ’a çiçek ve teşekkür belgelerini takdim ettiler. Konferans salonda bulunan tüm akademisyenlerin ve öğrencilerin katıldığı fotoğraf çekimi ile son buldu.