MİLLETVEKİLİNİN AÇIKLAMALARI HAYAL KIRIKLIĞI YARATTI

TAKİP ET

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar’ın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’i ziyaret etmiş ve Bakan Çelik’in kendilerine, “70-80 lira olan iç fındığın, üreticide, kabuklu fındıkta 10 liranın altına düşmesinin haksız rekabet yarattığını, üreticinin mağdur olmamasının kendisi için önemli olduğunu belirtti. Bu durumda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) devreye girmesini sağlayabileceklerini bildiren Çelik, “gerekirse 50 bin tonun üzerinde fındık alabiliriz. Karadeniz Bölgemiz için fındık önemli. Fındık fiyatlarının düşmesine müsaade etmeyiz’ dedi.”şeklinde açıklama yapmıştı.

TZOB Başkanı Bayraktar’ın bu açıklamasının ardından fiyatların yükseleceği umudu taşıyan Karadenizli fındık üreticilerin fiyatların düşmesi sonrasında hükümetin müdahale edeceği beklentisi boşa çıkacak gibi.

Giresun’da düzenlenen Fiskobirlik Genel Kurulu’nda konuşan AK Parti Giresun Milletvekili ve Fiskobirlik Eski Genel Müdürü Cemal Öztürk, “Hükümetin fındık alması, fındık piyasasına girmesi için bazı kişiler spekülasyon yapıyor. Hükümetin TMO ya da Fiskobirlik ile müdahale alımı diye bir politikası yok. Piyasa kendi fiyatını bulup kendi yolunu belirlemeli. Bu demek değildir ki Türkiye bazı alıcıların ve satıcıların insafına bırakılacak. Eğer piyasada gerçekten fiyatla oynanması söz konusu ise devreye rekabet kurumu girecek. Rekabet kurumu kuralları çalıştırılarak piyasayı haksız bir şekilde bozan varsa bunların da canı okunacak" dedi.

Benzer bir açıklama da Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’tan gelmişti. Kurtulmuş, “Son zamanlarda fındıkta fiyatların düşmesiyle ilgili gelişmeleri çok dikkatli bir şekilde takip ediyoruz. Burada herhangi bir şekilde spekülasyon olduğu intibası oluşursa bununla ilgili gerekli düzenlemeleri yaparız. Bunun için Karadeniz kamuoyunun, Ordu’daki, Giresun’daki hemşehrilerimizin rahat olmasını temenni ederiz. Önümüzdeki günlerde Tarım Bakanımızla bu konuyu müzakere edeceğiz. Eğer herhangi bir spekülasyon intibası, görüntüsü, ihtimali varsa bununla ilgili gerekli tedbirleri alırız, hiç merak etmeyin” şeklinde konuşmuştu.