Muhsin Yazıcıoğlu ismi tartışma yarattı

TAKİP ET


Eğitim İş Ordu Şubesi ,Ordu Spor Lisesi'ne Muhsin Yazıcıoğlu ismi verilmesini yanlış buldu.
Yapılan açıklama şöyle;
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, AKP Ordu Milletvekili adayı sıfatıyla Ordu’da eğitime siyaset sokmaya ne yazık ki devam ediyor. 17 Nisan 2023 tarihinde Ünye AKP Seçim Koordinasyon merkezinin açılışı sırasında Büyük Birlik Partisi Ordu il başkanının talebiyle Ordu Spor Lisesi’nin adının Muhsin Yazıcıoğlu Spor Lisesi olarak değiştirilmesi için Mahmut Özer tarafından bir çalışma başlatılmıştır. Basından öğrendiğimiz kadarıyla da bu çalışma jet hızıyla sonuçlanmış, 20 Nisan 2023 tarihinde okulun adı değiştirilmiştir.

Millî Eğitim Bakanlığı Kurum Açma, Kapatma Ve Ad Verme Yönetmeliği’ne göre bir okula verilecek adın “kurumun amacına, bulunduğu çevrenin özelliğine” uygun olması gerekmektedir. Yönetmeliğin 16. maddesi çok açıktır. Kurumlara; “bulunduğu yerleşim biriminin adı, Atatürk’e ait ad ve unvanlar ile tarihe mâl olmuş şahıs, yer, tarih ve olay adları, Şehitlik ve gazilik unvanlarına sahip olanların adları, Bilim ve teknoloji, kültür, eğitim, sanat, spor ve benzeri alanlarda önemli başarılar kazanmış kişilerin adları, Türk Cumhuriyetleri ve Türk topluluklarına ait kişi ve yerlerin adları ve Devlet büyüklerinin adları” verilebilir.

2022/2023 dönemimde faaliyete geçen Ordu Spor Lisesi’nin adının merhum siyaset adamı, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu ismi verilmesi yönetmeliğe aykırı bir karardır. 2009’da helikopter kazası sonrası vefat eden Muhsin Yazıcıoğlu’nu rahmetle anıyoruz. Ancak okullara devlette görev yapmış, Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakan gibi insanların adlarının verilmesi usulü vardır Muhsin Yazıcıoğlu’nun bilinen bir “ devlet adamlığı” görevi bulunmamaktadır. Siyasi bir hareketin lideri ve BBP kurucu genel başkanı olması olan Muhsin Yazıcıoğlu’nun isminin Ordu’da bir okula verilmesi yanlıştır. Bu karar benzer tüm siyasi isimlerin de okullarımıza verilmesinin yolunu açmaktadır. Okulun amacı ile okula adı verilen siyasi kişiliğin bağdaşmadığı açıktır. Bunun yanında Muhsin Yazıcıoğlu adının “Ordu” şehri ile tarihsel herhangi bir bağı yoktur. Ordulu olmayan birinin adının Ordu’daki bir okula verilmesi de ayrı bir yanlıştır. Bu yanlıştan dönülmesini talep ediyoruz.