O İŞLETMENİN ÖNÜNE SİYAH ÇELENK BIRAKTILAR

TAKİP ET

Bölge Ziraat Odaları tarafından fiyatların düşmesine neden olarak gösterilen en büyük fındık alıcısı Ferrero Firması’nın Trabzon Arsin’de bulunan fındık işleme fabrikasının önüne siyah çelenk bırakıldı.

Ordu,Giresun ve Trabzon Ziraat Odaları tarafından, Ferrero’nun geçen sene satıl aldığı Oltan Gıda’nın işletmesinin önüne siyah çelenk bırakılmasından sonra basın açıklaması yapıldı.

Ziraat Odaları Birliği Karadeniz Bölge Temsilcisi Hasan Kozoğlu, ‘Herkes şunu bilsin, fındığı üreten olmadan fındıktan bahsedilemez’ dedi.
Oda olarak amaçlarının çiftçinin zarar etmesini önlemek olduğunu söyleyen Kozoğlu, “Ziraat Odaları ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği, çiftçinin temcilcisi Anaysal meslek örgütüdür. Tek hedefi çiftçiyi korumaktır. Karadeniz’deki amacı da fındık fiyatlarını düşürmeye yönelik haksız tavır, açıklama ve spekülatif girişimleri açığa çıkarmak, çiftçinin zarar etmesini önlemektir.  Karadeniz’de 400 bin ailenin fındık tarımıyla uğraştığı fındığın ülkeye 2.8 milyar dolar döviz kazandırdığı herkesin malumudur.Bugün ülkemizde 2.8 milyar dolar döviz kazandıran kaş ürün vardır? Bunu iyi görmek gerekir. Toplam gıda ve tarım ihracatının altıda birini fındığın sapladığını kimse unutmasın. Herles şunu iyi bilsin, fındığı üreten çiifti olmadan fındıktan bahsedilemez. Üretici, fındık üretemezse olmayan fındığın ticareti de ihrcatı da olmaz. Ne esnaf ne ticcar ne de ihracatçı kalır. Bu oyuna tüm Karadeniz karşı koyacaktır. Birlikte hareket edilmezse ne çifti ne esnaf ne de tüccar kalır. Olan sadece çiftçiye olmaz, esnafa da tüccar da batar.
Fındıkta oynanan oyun ortadadır. Daha işin başında rekolta oyunlarıyla fiyatları düşürmeye çalışan bu kesimler, karşılarında her zaman çiftçinin temsilcisi Ziraat Odalarını bulacaktır. Bu oyunu birlik içinde bozacağız. Bu oyunu bozarken devletin de arkamızda  olduğunu bilmemiz gerekir”dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’ten söz aldıklarını söyleyen Kozoğlu, “Nitekim, TZOB yönetim kurulu olarak ziyaret ettiğimiz Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Faruk Çelik de fındık fiyatlarının düşmesi halinde Toprak Mahsulleri Ofisi’nin muhakkak surette, uygun bir fiyatla, 50 bin tonun üzerinde fındık alarak piyasaya gireceği sözünü verdi. Karadeniz’de fındıktan geçimini sağlayan milyonlarca üretcisi ailesi, bakan Çelik ve hükümetimizden bunu beklemetedir. Bakanımız Çelik, TMO’nun 50 bin ton fındık alacağı sözünü yerine getirmelidir” dedi. 

 

Ziraat Odası Yöneticileri daha sonra olaysız bir şekilde dağıldı.