Ordu'da deniz zehirli!

TAKİP ET

CHP Ordu Milletvekili Dr. Mustafa Adıgüzel, “Karadeniz suyundaki zehirli madde miktarı bir raporla ortaya konuldu. Raporu düzenleyen kim? Karadeniz Teknik Üniversitesi… Sakarya'dan Artvin'e kadar 11 ilden 31 farklı noktadan örnek alındı. Zehirli ağır metallerde Ordu 2. ya 3. sıralarda. Arsenik maddesinde ise Ordu 1 inci sırada.”dedi.

Milletvekili Adıgüzel konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı;

Peki arsenik nedir? Sanayi atıklarında, zirai ilaçlarda, pestisitte var, ama en önemlisi kayaçların içinde doğal olarak bulunur. Bu kayaçtaki arsenik içinden su bile geçse kayadan çözünüp suya karışamaz. Bir şeyin onu çözüp suya karıştırması lazım. İşte bu madde siyanür.

 

Daha önce de açıkladık. Fatsa’da siyanürle işletilen altın madeninin etkilediği alanlarda ve çevre akarsularda arsenik, kurşun gibi ağır metallerin kat kat fazla olduğunu belgeleriyle ortaya koymuştuk. Bu sefer bizim dışımızda bir kamu kurumu, Karadeniz Teknik Üniversitesi bu çalışmayı yapmış ve aynı sonuçlara ulaşmış. Ordu’da Karadeniz suyundaki arsenik zehirlenmesine ne neden olabilir? İşte Fatsa’da siyanürle işletilen altın madeni ve İlküvez’deki kimyasal atık içeren çöp sahası.”